Annons

Äldreboendet i Osby "kvar ett tag"

Företrädarna för Älmhults pensionärer vill säga upp hyreskontraktet för äldreboendet Solhem i Osby. Men de vinner inget gehör hos socialnämndens ordförande. Han kan tänka sig att använda Solhem "ett bra tag framöver".
Älmhult • Publicerad 12 januari 2009

I december krävde de två största pensionärsorganisationerna i Älmhult att kommun säger upp hyreskontraktet för äldreboendet Solhem i Osby så fort det går, tidigast om drygt fyra år. Siv Johansson, vice ordförande i kommunens pensionärsråd och företrädare för SPF, menar att "det känns bakvänt" att äldre Älmhultsbor får vård i en annan kommun. Men resonemanget vinner inte något stort gehör hos socialnämndens ordförande.

– Förvaltningen tycker att det fungerar bra. Men det är en politisk sak i slutändan och jag har inget slutgiltigt svar. Men ska jag luta åt något håll så tycker jag att det fungerar bra och att vi kommer köra så här ett bra tag framöver. Det kostar runt 50 till 60 miljoner kronor att bygga något nytt. Det är mycket pengar och onödigt att lägga just nu, säger Vidar Lundbäck (c) ordförande i socialnämnden.

Annons

Han poängterar att han vill se en djupare utvärdering av hur Solhem fungerar innan ett beslut tas. På tisdag ska ett svar till pensionärsrepresentanterna formuleras av nämndens utskott.

Enligt socialchefen Roland Eimans utredning som presenterades i höstas är det inte lönt att bygga ett nytt boende i Älmhult förrän år 2020. I utredningen framgår att antalet äldre i Älmhult kommer att vara lika många år 2020 som i dag. Men därefter säger prognosen att antalet äldre över 85 år ökar ganska kraftigt.

– År 2020 skulle jag bli mycket förvånad om vi inte måste bygga något nytt, säger Vidar Lundbäck.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons