Annons

Alliansen oenig om Pjätteryds skola

Centerpartiet i ena hörnet och övriga allianspartier i det andra. Oenigheten var total när utbildningsnämnden igår sa nej till att hålla Pjätteryds skola öppet ytterligare ett år.
Älmhult • Publicerad 13 februari 2014

– Vi drar undan mattan för dessa föräldrar och barn som vill gå vidare. Jag tycker att det är väldigt positivt om vi ger föräldrakooperativet en möjlighet att testa. Kanske får vi ytterligare en stark profilering i Pjätteryd som är nära för andra att ansluta sig till, sa Jessica Wihlborg (C) på utbildningsnämndens extrainsatta möte igår.

Detta sedan hon och partikollegan Claes Lindahl yrkat att Älmhults kommun ska hålla Pjätteryds skola öppen även läsåret 2014–2015 för att föräldrakooperativet ska hinna få sitt tillstånd att driva friskola. Frågan har aktualiserats sedan föräldrakooperativet ställt frågan till kommunstyrelsen.

Annons

– Jag tycker att det är lite magstarkt att Jessica lovar valfrihet och mångfald. Detta försök har pågått i tre läsår och fortfarande inte uppnått fullmäktiges mål om 40 elever, och icke heller prestationsmålet, sa Jan Nordström (M) under utbildningsnämndens extrainsatta sammanträde igår.

Kostnaden att hålla skolan öppen har av förvaltningen beräknats till mellan 2,3 och 2,4 miljoner kronor, med vissa reservationer. Stefan Jönsson (S) krävde svar av C hur de avser finansiera öppethållandet.

– Budgeten för 2014 baserar sig på att skolan är nedlagd. I den nu uppkomna situationen måste vi ta höjd för det och omfördela resurser, sa Claes Lindahl utan att kunna precisera sig närmre.

C krävde votering men fick se sig slagna med siffrorna nio mot två. Beslutet slussas nu vidare till kommunstyrelsen.

– Jag är inte förvånad, men besviken, sa åhöraren Hanna Sandstedt från Pjätteryds föräldrakooperativ efteråt.

Tror du att kommunstyrelsen kommer att säga ja till öppethållande?

– Chanserna känns som små.

Vad händer då?

– Om kommunen säger nej har vi väldigt små chanser att lyckas med friskolan. De som flyttat sina barn flyttar inte tillbaka dem, sa hon.

Johan Kristensson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons