Älmhult och Osby i ett djupare förhållande
I veckan träffades Älmhults och Osbys kommunstyrelser och förvaltningschefer i Loshults församlingshem för att inleda ett samarbete kring gemensamma samhällsfrågor i gränstrakter.
Mötet mynnade ut i beslutet att inrätta ett utvecklingsråd bestående av politiker från respektive kommun. Till rådet knyts en arbetsgrupp med tjänstemän.
– Vi har haft ett samarbete i så måtto att kommunledningarna träffats regelbundet. Vi har också en gemensam stadsarkitekt. Men nu är vår avsikt att samverka och samplanera kring fler saker, säger Elizabeth Peltola.
Skolfrågor, räddningstjänst, bostadsbyggande, infrastruktur samt vatten och avlopp är alla områden som hon hoppas ska kunna rymmas i samarbetet.
– Skolan är det ena spåret. Vi kan tänka oss till exempel en gemensam gymnasienämnd. Det andra är bostäder där vi definitivt har gemensamma intressen. Båda vill öka byggandet. Det kan bli lättare att få fler externa aktörer att bli intresserade om vi marknadsför oss gemensamt.
– Är till exempel en gemensam bostadskö möjlig, frågar sig Peltola.
I mångt och mycket handlar det också om att visa för omvärlden att Älmhult och Osby kan samarbeta på vissa områden.
– Större områden lockar större aktörer, säger Peltola.
Pratar ni till och med om en kommunsammanslagning?
– Inte jag. Men jag vet att vissa gör det. Jag tror att detta kan vara ett bra sätt att lyfta frågan en nivå, säger hon.
Tidigare samarbeten
Genom åren har många försök till samarbeten över länsgränsen inletts.
Det fanns i mitten av 2000-talet långtgående planer på att inrätta en gemensam nämnd för kommunernas räddningstjänster, med centrum i Älmhult. Men Osby nobbade till slut Älmhult.
För att övertyga Osby om hur bra idén med gemensam räddningsnämnd var erbjöds de få styret över en gemensam miljöförvaltning. Men också det stupade alltså.
Polisen har ibland samarbetat kring trafikövervakningen.
Barnomsorgen har också många gånger diskuterats bland de personer som bor nära gränsen, och hellre vill skicka sina barn till den närmaste skolan, som dock legat på ”fel” sida gränsen.