Älmhults kommun stänger vårdboendet Höken

Älmhults kommun stänger vårdboendet Höken. Personer med psykiska problem och missbruk erbjuds andra alternativ.
Älmhult • Publicerad 30 maj 2010

Stängningen bottnar i att antalet personer som är i behov av den vård som finns på Höken har minskat.

– Det är inte mycket till gruppboende kvar. Någon av de som har behov av att bo i ett gruppboende har fått ett boende på Vråken, säger Roland Eiman, socialchef vid Älmhults kommun.

I övrigt blir det eget boende med stöd från kommunens så kallade mobila team. Detta team kommer att stärkas upp och även personalstyrkan på Vråken kommer att förstärkas, meddelar Roland Eiman.

Fördelarna med gruppboendet Höken har varit att det har funnits en samlad personalgrupp som har haft en särskild kompetens riktad mot de personer som bott på boendet.

– Vi tror att vi kan bibehålla de fördelarna genom att den personalen finns kvar i organisationen och kan jobba mer som en mobil resurs, säger Roland Eiman.

Nackdel har varit att boendet Höken har legat i bostadsområdet kring vattentornet. Eftersom det rör sig om personer som har psykiska problem och missbrukproblem har det ibland blivit stökigt i området.

– Människor med den problematiken märks i ett bostadsområde, de har inte alltid alla sociala koder och de begränsningar som människor i vanliga fall har. Och de är kanske inte heller helt accepterade av övriga i bostadsområde. Ibland kan det vara bättre att de bor i ett eget, mer avskiljt boende, säger Roland Eiman.

Beslutet klubbades av politikerna i socialnämnden i slutet av april.

– Jag tror att det blir ett bättre sätt att jobba på. Så jobbar man egentligen redan nu, säger Vidar Lundbäck (c), ordförande i socialnämnden.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.