Älmhultsbo räddade äldre man ur isvak

När en man i 70-årsåldern försvann genom isen på Ivösjön tvekade inte Jonas Frodigh från Älmhult.
– Vi måste ha upp honom, det var bara det jag tänkte, säger han.
Älmhult • Publicerad 21 februari 2011
Jonas Frodigh från Älmhult. Foto: Privat
Jonas Frodigh från Älmhult. Foto: PrivatFoto: Daniel Samuelsson

hjältedåd

Det var på söndagens förmiddag som olyckan inträffade. Jonas Frodigh och Alvar Evaldsson, från Kalmar, satt en bit bort och såg när mannen och dennes spark försvann genom isen.

– Han låg bara med huvudet upp och man såg lite av överkroppen. Det var 200 meter ut från där vi var. Det jag tänkte var att komma ut så fort som möjligt. Vi hade rep med oss ut och vi försökte hålla kontakt med mannen, säger Jonas Frodigh.

Till slut kunde mannen tas upp ur vattnet.

– Han låg i vattnet sju, åtta minuter skulle jag tro innan vi fick upp honom, säger Jonas Frodigh.

Mannen var medtagen men vid medvetande. Han togs till ett närliggande hus där han fick mer hjälp.

Räddningstjänsten i Bromölla kommun fick larm om olyckan men eftersom Jonas Frodigh och Alvar Evaldsson agerade så fort var det inte mycket för räddningstjänsten att göra när man kom till platsen.

– Just på det här stället som mannen gick ner var det öppet vatten på lördagen. Ytan hade bara frusit igen under natten, Ivösjön kan vara förrädisk och lömsk. Det var bra att de fick upp mannen fort, man klarar inte många minuter i den vattentemperatur som är nu, säger Torgny Ekholm, räddningsledare i Bromölla kommun.

Att isen var tunn var något som Jonas Frodigh kände.

– När vi var där ute hörde vi hur isen knakade och isen sjönk. Vi sprang första biten ut sedan var vi tvingade till att gå så vi själva inte skulle trampa igenom isen.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.