Avbruten affär får ingen prövning

Det blir ingen fortsatt rättslig prövning om den avbrutna affären mellan MSE Weibull och Försvares materialverk, FMV. Regeringsrätten har meddelat att de inte beviljar prövningstillstånd.
Älmhult • Publicerad 14 juni 2010

För drygt två år sedan drog sig FMV ur affären, som gällde en högteknologisk simulator. Anbudet var värt omkring 300 miljoner kronor och kostade MSE nästan 10 miljoner att ta fram.

Micael Schmitz, vd för MSE, överklagade den misslyckade affären. Förvaltningsrätten gav honom rätten, men det blev förlust i kammarrätten. Förra veckan meddelade Regeringsrätten att de inte beviljar prövningstillstånd och slår därmed fast kammarrättens dom.

- Det här betyder att det är omöjligt för företag att få upprättelse även när de har rätt. FMV och andra myndigheter har nu fått klartecken att fortsätta vilseleda och lura företag, skriver Micael Schmitz.

Huvudregeln är att prövningstillstånd bara lämnas om Regeringsrättens avgörande kan få betydelse som prejudikat, alltså ge vägledning för hur liknande fall ska bedömas i framtiden. Att kammarrätten möjligtvis dömt fel räcker oftast inte för att Regeringsrätten ska ta upp målet.

Nu överväger Micael Schmitz om en civilrättslig process, med skadeståndskrav, ska inledas.

John Sahlin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.