Annons

Brister i socialens dokumentation

Det finns alarmerande brister i den sociala dokumentationen inom äldreomsorgen och individ- och familjeomsorgen. I ett fall har journalen lämnats orörd i två år, visar kommunens interna kontroll.
Älmhult • Publicerad 22 februari 2012

Årets interna kontroll inom socialförvaltningen visar att Älmhults kommun inte följer sociallagens krav på genomförandeplaner och journalföring. Det handlar både om insatser för personer inom äldreomsorgen och inom individ- och familjeomsorgen. Dokumentationen ska innehålla genomgång av bland annat personens behov av stöd och hjälp samt psykisk och fysisk status.

– Det är enormt viktigt att detta sköts, säger Vidar Lundbeck (C), ordförande för socialnämnden, som fick rapporten presenterad för sig på tisdagen.

Annons

Hårdast är kritiken mot journalföringen inom individ- och familjeomsorgen. Av de 13 brukarna i stickprovet är det bara fyra som har en aktuell journal som förts "med någorlunda kontinuitet". I ett fall är den senaste noteringen gjord för två år sedan, i ett annat fall för drygt ett och halvt år sedan. "Alarmerande", menar handläggaren.

Socialnämnden kom fram till att bristerna är en del av verksamheten och inget som politikerna ska lägga sig i nuläget. Däremot undrar ledamöterna om problemen beror på brister i resurser eller i rutiner.

– Omsorgs- och enhetscheferna får se till att det fungerar. Vi förutsätter att det blir uträttat, säger Vidar Lundbeck.

En orsak till att journalföringen i vissa fall är sporadisk kan vara att det inte skett någon förändring, tror ordföranden. Men även detta måste noteras för säkerhets skull:

– Dokumentera, dokumentera, dokumentera är det mantra som gäller.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons