unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Historisk plats blev lågornas rov – Gärdslevargens koja brann ner

Gärdslevargens koja brann ner till grunden under natten till söndagen.
Gärdslevargens koja brann ner till grunden under natten till söndagen.
Foto: Marianna Agetorp

Brand ska ha brutit ut under söndagsmorgonen i Gärdslevargens koja som ligger öster om Hussjönäs i den sydöstra delen av Älmhults kommun. Larmet om byggnad som brunnit ner kom vid klockan 08.35.

– Det är en byggnad som är totalt utbrunnen. Det ska vara någon slags koja eller mindre fristående byggnad och vårt räddningsvärn finns på plats, säger Lars Nilsson, räddningschef i beredskap.

Branden ska ha varit begränsad till byggnaden och fanns ingen risk för spridning enligt räddningstjänsten.

Gärdslevargens koja ingår i Sagobygdens sägenplatser och ligger alltså i närheten av gränsen till Skåne. Stugan som ägs av Härlunda Hembygdsförening byggdes på 1800-talet och fungerade som bostad för de allra fattigaste i bygden. Enligt sägnen ska en av de som bott i kojan vara mannen som kallades Gärdslevargen, en man som högg gärdslen till gärdsgårdar och ylade medan han gick i skogen och som lejdes för att mörda en trollkarl.

I verkligheten dömdes mannen till livstids straffarbete efter att ha blivit övertalad att mörda en man.

– Det är oerhört sorgligt att kojan brunnit ner, det är vår mest välbesökta backstuga och det är särskilt sorgligt eftersom det inte finns så många sådana kvar, säger Marianna Agetorp som är engagerad i sagobygden och i bevarandet av backstugorna.

Stugan har inte el indragen och det har inte förekommit åska i området under natten.

– Det är klart att vi genast börjat fundera på vem som har synts på vägarna häromkring men det blir bara spekulationer. En träbyggnad som den här brinner rätt snabbt, säger hon.

Själv tänker hon att någon kan ha tänt en eld eller ett ljus i stugan och att det som sedan hänt varit en olyckshändelse.

– Det finns inga restriktioner för vad man får göra i stugan och den är öppen.

Själv hoppas hon att den historiska byggnaden skulle kunna byggas upp igen men at det är en fråga för ägarna i hembygdsföreningen.

– Vi är en rätt hängiven byggd häromkring som jag hoppas kommer att verka för att det blir av.

Polisens ledningscentral meddelade under söndagsförmiddagen att branden kommer att utredas men det är oklart om brott ligger bakom händelsen.