Annons

Dåligt avlopp i naturreservat förbjuds

Sagolika Höös avlopp är bristfälligt och en potentiell miljöfara. Det menar Miljö- och byggnämnden, som nu förbjuder gården från att släppa ut sitt avloppsvatten i Höö naturreservat.
Älmhult • Publicerad 15 februari 2014
Stefan Hörberg.
Stefan Hörberg.Foto: Arkivfoto

I sitt beslut skriver Miljö- och byggnämnden att den tvåkammarbrunn som en av gårdarna i Sagolika Höö är ansluten till inte uppfyller dagens reningskrav. Fastigheten ligger inom Höö naturreservat, ett område med stora naturvärden. Enligt nämndens beslut kan avloppsvattnet från brunnen orsaka övergödning och syrebrist i det känsliga naturreservatet.

Nu förbjuds gården från att släppa ut spillvatten. Stefan Hörberg, en av fastighetsägarna till Sagolika Höö, är förvånad över miljö- och byggnämndens beslut eftersom han säger sig ha pratat med kommunen om att bygga en ny avloppsanläggning.

Annons

– Vi har haft en dialog med kommunen om det här och vet att det ska göras något åt det, säger han.

Att det nuvarande avloppet skulle utgöra någon direkt miljöfara håller han inte med om.

– Det är inte bra som det är och det ska göras bättre, men det är inte något akut problem. Vårt avloppsvatten går inte ut i sjön.

Har du förståelse för kommunens beslut?

– Att vi ska ordna till det hela, absolut. Men jag blir förvånad över att det kommer ett beslut där det står att vi måste åtgärda det här, nu och genast när vi har en dialog som pågår. Det känns lite märkligt.

Enligt Mathias Karlsson på Miljö- och byggnämnden har de fört samtal med Stefan Hörberg och påpekar att han bland annat fått ett mejl om beslutet.

– Har man haft en lång tids dialog kring något som inte blir gjort trots det är det frågan hur länge vi ska avvakta med någon form av beslut. Det här innebär inte att de behöver åtgärda det i morgon utan det är i juni förbudet träder i kraft. Det är all tid i världen, säger Mathias Karlsson.

Men Stefan Hörberg tror inte att de hinner anlägga ett nytt avlopp innan sommaren, vilket kan få konsekvenser för deras verksamhet.

– Det blir lite komplicerat att driva någon verksamhet och bo här om man inte kan hitta någon lösning på detta. Jag vet inte vad vi ska göra, säger han.

Markus Stymne
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons