Annons

Efter storbråket – frikänns för mordförsök

Samtliga åtalade för inblandning i de två storbråken i Älmhult förra sommaren frias av tingsrätten. Bland annat frias den 18-årige man som stod åtalad misstänkt för mordförsök.
Älmhult • Publicerad 5 oktober 2017

På torsdagen kom domen efter de två uppmärksammade storbråken i Älmhult i juli förra året. Den 18-åring som stod åtalad misstänkt för mordförsök alternativt grov misshandel efter att en 19-årig man knivhuggits på Nettos parkering frias.

19-åringen knivhöggs bland annat i tinningen, på ryggen och i kinden, och ådrog sig livshotande skador. En sårskada nådde ned till skallbenet och han fick också en hjärnblödning till följd av skadorna. Han låg kvar på sjukhus i ett par veckor efter händelsen och fick genomgå två operationer för att minska trycket i hjärnan.

Annons

Den åtalade 18-åringen har erkänt att han delade ut ett knivhugg mot målsägarens huvud i nödvärn, de två andra huggen nekar han dock till.

Enligt tingsrätten kan man inte motbevisa att den åtalade 18-åringen befunnit sig i en pressad situation och agerat i nödvärn, och bedömer därför att åtalet ska ogillas. Orsaken är att man inte kunnat klarlägga varför de två männen träffades den under kvällen och om målsägaren sökte upp den åtalade mannen.

Tingsrätten skriver även att man inte kan säkerställa att den åtalade 18-åringen var den som delade ut knivhugget i ryggen eftersom flera personer var inblandade i händelsen. Målsägarens vittnen har dessutom ändrat sina vittnesuppgifter från vad som sades i polisförhören och de nya vittnesuppgifterna gav inte stöd åt målsägarens berättelser.

Åklagare Jonny Philipsson kommer nu överklaga den delen av domen som gäller mordförsöket.

– Jag tycker inte att det finns några belägg för att det är en nödvärnssituation. Jag tycker inte att den misstänktes berättelse håller, man kan slå hål på den med en del felaktigheter. Även om det är målsägaren som börjat ett angrepp och slagit honom på armen. Det ursäktar inte att man hugger en kniv genom skallbenet, den misstänkte har ju i princip inte några skador.

De tre andra män som stod åtalade för grov misshandel efter bråket på en restaurang två dagar senare frias också från misstankarna. Inte heller där är bevisningen tillräcklig, enligt tingsrätten. Ingen gärningsman pekades heller ut av de vittnen som hördes under rättegången. Enligt tingsrätten kan det inte anses bortom rimligt tvivel att de tre männen deltagit i bråket och gjort sig skyldiga till misshandel.

Under den fyra dagar långa rättegången i Växjö tingsrätt har flera av målsägandena ändrat sina berättelser eller sagt sig inte längre komma ihåg vad som hänt, något som har gjort det svårt att klarlägga vad som hänt, konstaterar tingsrätten i domen. Vissa som har hörts under rättegången har också hävdat att polisen hittat på uppgifter som antecknats i deras förhör.

Under pläderingen anförde åklagare Jonny Philippson att de båda sidorna kan ha gjort upp utanför rättssalen.

– Jag kommer inte ihåg exakt vad jag sa. Men det var två olika etniska grupperingar som var i bråk, både på fredagen och söndagen. Ingen av sidorna stod fast vid sina uppgifter, antingen hade man glömt, ändrat sig, sagt fel i polisförhören eller så hade polisen ljugit. Det var uppenbart att ingen sida ville att detta skulle drivas i domstol.

Även tingsrätten gör den här bedömningen och skriver i domen att "de inblandade hade ett tydligt önskemål om att tona ned händelserna och inte blanda in rättsväsendet".

Åklagare Jonny Philipsson har ännu inte tagit ställning till om han kommer överklaga den andra åtalspunkten, som gäller bråket på pizzeriorna under söndagen.

Nils JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons