Annons

Elev inte utsatt för kränkning

Flickan utsattes inte för en kränkande behandling på skolan i Älmhult. Det menar Barn- och elev­ombudet dit hon vänt sig med en anmälan riktad mot skolan och en lärare. Men begreppet är snävt i skollagens mening påpekar man.
Älmhult • Publicerad 23 september 2014

I dagligt tal kan en kränkande behandling omfatta en rad olika situationer. Men i skolagens mening är det ett snävare begrepp där en elev antingen genom fysiska handlingar eller angrepp med ord får sin värdighet kränkt.

Något sådant har inte förekommit mellan läraren och eleven konstaterar Barn- och elevom­budet efter fler yttranden från skolan, Älmhults utbildningsförvaltning och eleven.

Annons

Skolans rektor har genomfört flera samtal med eleven och läraren, andrar lärare och elever samt erbjudit kuratorstöd. eleven som under flera år känt sig utsatt för en annorlunda behandling av läraren hade också synpunkter på sina betyg. Där har skolan erbjudit en medbedömmare för att säkerställa att de var rättvisa. Det har eleven avböjt.

Att eleven känt sig utsatt av läraren ifrågasätter inte Barn- och elevombudet som dock menar att skolan iakttagit sina skyldigheter.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons