Elev tog stryptag på en lärare

Läraren gick in för att sära bråket mellan eleverna. Mitt i tumultet tog en elev stryptag på läraren. Händelsen som inträffade i mitten på förra veckan vid en skola i Älmhult är nu polisanmäld.
Älmhult • Publicerad 20 oktober 2011

Det var i onsdags förra veckan som ett bråk mellan elever uppstod vid grundskolan i Älmhults kommun. En lärare vid skolan gick emellan för att bryta bråket.

Men i stället för att bryta bråket slutade det med att en av eleverna tog stryptag på läraren. Läraren har nu anmält händelsen till polisen.

Enligt inre befäl vid Växjöpolisen går ärendet direkt vidare till sociala myndigheter eftersom eleven i fråga är under femton år och alltså minderårig.

– Ja, det är avslutat hos oss. Det är överlämnat till sociala myndigheter för utredning.

Rektorn vid skolan förklarar att de startat en egen utredning i ärendet och att det ännu inte är helt klart vad som hänt.

– Vi håller på att utreda om det bara blev så, eller på vilket sätt det hände. Barn i den åldern, jag tror inte de tänker när de är mitt uppe i det. Det var nog inget personligt.

Enligt rektorn håller de ärendet inom skolan och väljer inte att blanda in utomstående instanser.

– Vi bedömer från fall till fall hur vi ska gå vidare. Vi jobbar mycket förebyggande på skolan. När det händer en incident har vi ett elevhälsoteam med kurator och skolsköterska som går in. Ibland, men inte i detta fall, går vi vidare till andra instanser utanför skolan.

Men att ärendet enligt polis är överlämnat till sociala myndigheter vill rektorn inte kommentera.

– Jag vet inte riktigt vad jag kan berätta för dig. Jag vet inte vilken sekretess jag ska förhålla mig till.

Rektorn anser att händelsen nu är överspelad.

– Vi har tagit tag i det här och jag upplever att det är mycket bättre på alla håll och kanter nu.

Thomas Holmgren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.