Annons

En månad med "skarpt p-läge"

23 parkeringssyndare i Älmhult - men troligtvis fler.
En månad har gått med skarpt bötesläge.
Älmhult • Publicerad 6 september 2014
Gatuingenjör Hanna Holm konstaterar att införandet av p-skivor och böter för felparkerare genomförts smidigt.
Gatuingenjör Hanna Holm konstaterar att införandet av p-skivor och böter för felparkerare genomförts smidigt.Foto: Erik Ottosson

Snäll-lapparnas tid är förbi. Efter att Älmhults kommun infört nya, hårdare parkeringsregler den 22 april har kommuninvånarna fått en mjukstart.

Istället för riktiga böter fick parkeringssyndarna lappar med information om de nya reglerna som också inkluderar en så kallad p-skiva. Men sedan den 4 augusti är det hårdare tag som gäller.

Annons

En månad har gått och kommunens parkeringsvakter har skrivit ut ett antal p-böter, eller felparkeringsavgift som det formellt heter. Parkeringsövervakningen sköts av Securitas, på uppdrag av Älmhults kommun. Exakt hur många böter som skrivits ut under första månaden är fortfarande lite oklart.

Alla böter skickas in till Transportstyrelsen och inte ens kommunens parkeringsansvariga Hanna Holm, gatuingenjör, har ännu koll på hur många som fått böter. Men genomförandet har gått smidigt, enligt Holm.

Transportstyrelsen har den 3 september fått in 23 parkeringsböter från Älmhults kommun sedan 4 augusti. 16 av dessa var på 400 kronor i böter och 7 stycken på 600 kronor.

– Det handlar troligtvis om fler böter eftersom det alltid tar tid från utfärdande till vi får in dem i våra system, förklarar Mikael Andersson, Transportstyrelsen.

Det finns tre olika nivåer på böter i Älmhult: 400 kronor gäller om man parkerat för länge eller inte använt p-skiva. 600 kronor är böterna om man till exempel står där det är parkeringsförbud. 800 kronor kostar det att stå på p-plats för rörelsehindrad.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons