Annons

Fångad i farfars fantasivärld

Spännande handling, fantasifulla karaktärer och roliga illustrationer.
Bibliotekarie Emma Bengtsson kommer med ett hett boktips inför sommarlovet.
Publicerad 23 maj 2018
Fascinerad av farfar. Emma Bengtsson tipsar om barn- och ungdomsböcker. ”Titlarna och illustrationerna fängslade mig”, säger hon om David Walliams böcker.
Fascinerad av farfar. Emma Bengtsson tipsar om barn- och ungdomsböcker. ”Titlarna och illustrationerna fängslade mig”, säger hon om David Walliams böcker.Foto: Per Ohlsson

Farfar är en gammal, brittisk RAF-flygare som stred mot Nazityskland under andra världskriget. Nu, närmare bestämt 40 år senare, är han dement och på väg in i dimmorna.

Han letar efter sitt stridsplan och irrar sig plötsligt upp i kyrktornet och gör tuppen sällskap. I nästa stund hittar han verkligen ett äkta attackplan. Tyvärr, för farfar, på Imperial War Museum i London. Demensen förvandlar den pensionerade piloten någonstans i skarven mellan 1970- och 1980-talet och gör honom till en fara för sig själv.

Annons

Tolvåriga Jack tycker att den bästa dagen i veckan är söndagen, för då får han vara med farfar och lyssna till en djärv Spitfire-flygares makalösa skrönor.

Men farfar snurrar till saker och ting på marknivå. Han går till affären iklädd innetofflor, ransonerar sin mat och äter den direkt ur konservburkar och han glömmer stundtals bort vad barnbarnet heter.

Mycket lägligt kommer ett erbjudande från Hösthemmet och Jacks föräldrar tycker det låter som en utmärkt idé att placera farfar på ett trevligt äldreboende. Jack är däremot mer skeptisk, och imponeras varken av personal eller service. Han genomskådar Flora, Linnea, Rosa och de andra förment trevliga systrarna.

Jack är helt enkelt den enda som förstår farfar och börjar genast planera för en fritagning. Den förfärliga föreståndarinnan är dem hack i häl, så nu gäller att agera snabbt.

– Det här är den tionde boken av David Walliams som översatts till svenska. Jag själv upptäckte hans ungdomsböcker för två år sedan när jag fastnade för omslaget till Gangsterfarmor. Det påminner lite om Roald Dahl, och de har ju haft samma illustratör (Quentin Blake), säger bibliotekarie Emma Bengtsson.

Hon tycker också att boken, med sin speciella layout och sina grafiska språksvängar, passar utmärkt för högläsning.

”Farfar på rymmen” avslutas med en ordlista med förklaringar, så att barn och ungdomar kan datera upp sig på Royal Air Force, demens och andra ord, uttryck och tidsmarkörer.

Författaren David Walliams är förresten känd som komiker och tv-personlighet, kanske mest för samarbetet med Matt Lucas i kultserien Little Britain.

Farfar och Jack mot nya höjder.
Farfar och Jack mot nya höjder.Foto: B. Wahlströms bokförlag
Quentin Blake illustrerade de två första David Walliams-böckerna. Därefter är det, som här i ”Farfar på rymmen”, Tony Ross som står för de fantasifulla och roliga teckningarna.
Quentin Blake illustrerade de två första David Walliams-böckerna. Därefter är det, som här i ”Farfar på rymmen”, Tony Ross som står för de fantasifulla och roliga teckningarna.

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons