Får tillfälligt bygglov för kafé och bostäder

Paret som renoverar Gemla fabriker får tillfälligt bygglov för bostäder och café i den anrika byggnaden.
Lovet gäller till september 2015.
Älmhult • Publicerad 22 augusti 2012

Smålandsposten har tidigare berättat om Helen och Mikael Widerdals planer för möbelfabriken i Diö. De vill bland annat vidareutveckla det befintliga museet till Möbleum.

Dessutom vill de bygga ett par bostäder på det övre, fjärde våningsplanet. Meningen är att dessa ska kunna hyras ut som tillfälliga bostäder åt exempelvis designers och stipendiater knutna till verksamheten. De vill också skapa ett kafé för att göra platsen till ett attraktivt besöksmål.

Miljö- och byggnämnden beviljar tillfälligt bygglov för bostäder och kafé fram till september 2015. Tillfrågade grannar har inte haft några synpunkter.

– Man har att välja på en detaljplaneändring, eftersom fastigheten är markerad industri, eller ett tillfälligt bygglov. Det är en avvägningsfråga. I det här fallet är det rimligt med ett tillfälligt bygglov, eftersom det kan vara ett sätt för dem att se om satsningen lyckas, säger stadsarkitekt Carina Tenngart Ivarsson.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.