Fisket lockade dem till Pjätteryd

Från tre rum och kök i en lägenhet utanför Malmö, till en villa i Pjätteryd. Birgitta och Jan Lindbäck är glada över att ha flyttat.
- Här har man en annan attityd mot människor. Det är det tuffare där nere i söder, säger Birgitta Lindbäck.
Älmhult • Publicerad 20 juli 2010
Husets tidigare ägare högg ned träden, men fåglarna fortsätter att trivas på tomten. Två gånger per dag fyller Jan och Birgitta Vidbäck på fågelboet för att kunna iaktta talgoxar och sädesärlor.
Husets tidigare ägare högg ned träden, men fåglarna fortsätter att trivas på tomten. Två gånger per dag fyller Jan och Birgitta Vidbäck på fågelboet för att kunna iaktta talgoxar och sädesärlor.Foto: John Sahlin
Intresset för fiske var en av anledningarna till att paret Lindbäck valde att flytta till sin villa i Pjätteryd. Nu åker de ut på fisketurer flera gånger i veckan. Med sig i flyttlådorna hade de en gedigen samling fiskeutrustning.
Intresset för fiske var en av anledningarna till att paret Lindbäck valde att flytta till sin villa i Pjätteryd. Nu åker de ut på fisketurer flera gånger i veckan. Med sig i flyttlådorna hade de en gedigen samling fiskeutrustning.Foto: John Sahlin
Det var inte mycket som behövde göras på villan i Pjätteryd för att Birgitta och Jan Vidbäck skulle känna sig hemmastadda. Men en friggebod med plats för verktyg är Jan Lindbäck på gång att bygga.
Det var inte mycket som behövde göras på villan i Pjätteryd för att Birgitta och Jan Vidbäck skulle känna sig hemmastadda. Men en friggebod med plats för verktyg är Jan Lindbäck på gång att bygga.Foto: John Sahlin
Foto: Emmylou Tuvhag

De är otroligt samkörda, makarna Birgitta och Jan Lindbäck. De talar tillsammans, fyller i varandras meningar. Men de är inte alls överens om det mesta.

- Man måste våga bli ovänner ibland, rensa luften. När var vi ovänner sist, frågar Birgitta Lindbäck sin make.

- Nyligen, får hon till svar och de brister båda ut i skratt.

Birgitta och Jan Vidbäck träffades när de var 15, respektive 16, år gamla. Några år senare gifte de sig och nu när det över femtio år sedan ge vigdes. Sedan dess, har det som Birgitta Lindbäck säger, varit både höga och låga vågor.

De har gjort flera resor tillsammans. Deras senaste destination var, enligt Birgitta Lindbäck, Pjätteryd. Det är nu ett halvår sedan de lämnade sin tre-rummare i Svedala utanför Malmö för att flytta in i den gröna villan i Småland med närhet till skog och sjö.

- Att flytta ger, precis som att resa, nya insikter och bekantskaper. Du utvecklas. Därför kallar jag den här flytten för en ny resa, säger Birgitta Lindbäck.

Först var det fisken som lockade dem till Småland, att kunna använda båten och njuta av stillheten i sjön. Sedan var det en ekonomisk fråga som fick dem att fundera över att flytta, att bo en vecka i månaden på hotell eller pensionat i Småland samtidigt som de hade en lägenhet utanför Malmö blev både dyrt och opraktiskt.

Efter fjorton dagars letande efter en ny bostad hittade de villan i Pjätteryd. Birgitta Lindbäck föll direkt för verandan. Jan Lindbäck undrade vad som var fel med huset.

- Jag reagerade på priset, för där vi kommer ifrån kostar ett sådant här hus mycket pengar. Vi hade inte ens fått ett rum och kök i Svedala för samma summa, säger han.

Men de hittade inga fel. Tvärtom. Huset var nyrenoverat, med en helt ny elpanna och det fanns golvvärme i alla rummen. De målade några väggar vita och sedan fann de huset så gått som i toppskick.

Nu är de glada över att ha flyttat, även om Jan Lindbäck, som gammal guldsmed, ibland kan sakna närheten till barnbarnets guldsmedsverkstad där han ofta erbjöd en hjälpande hand.

- Men det var ju meningen att jag skulle bli pensionär nu, säger han.

I sitt nya hem har de istället plats för att ta emot besök. Var och varannan helg kommer det barn, barnbarn eller barnbarnsbarn för att sova över en natt eller två. Helgen efter vår intervju har Birgitta och Jan Lindbäck planerat in fiske och loppmarknad med barnbarnsbarnen.

Hemligheten bakom ett lyckat äktenskap?

- Bara jag får bestämma så går det bra, säger Jan Lindbäck med ett sneglande leende mot sin fru.

- Bara du tror att du får bestämma, säger Birgitta Lindbäck och besvarar leendet.

Emmylou Tuvhag
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.