Fler nyfödda innebär brist på förskoleplatser

Rekordmånga barn föddes i Älmhult förra året. Det innebär brist på förskoleplatser. Längst är kön i Diö och Klöxhult.
Älmhult • Publicerad 31 mars 2010
Mia Johansson, verksamhetschef för förskolorna i Älmhult.
Mia Johansson, verksamhetschef för förskolorna i Älmhult.Foto: 

Under år 2009 föddes 189 barn i Älmhults kommun. Det var den högst noterade siffran sedan år 1995.

– Det är 20 barn fler än vi haft de senaste åren. Som det ser ut i början av 2010 verkar det hålla i sig, säger Mia Johansson, verksamhetschef för förskolorna i Älmhults kommun.

Den positiva utvecklingen innebär att det börjar bli trångt på flera förskolor i kommunen. Trångboddheten blir också ännu större när fler väljer att låta barnen börja i förskola tidigare efter födseln. I centrala Älmhult är det störst tryck på förskolorna i Klöxhult, trots att flest barn föddes i Gemö/Linné. Enligt Mia Johansson beror det på att många föräldrar väljer förskolor i andra delar av samhället.

– Vi har fått in ansökningar och det är knökafullt både på Liljebacken och på Norregård.

Nu undersöker utbildningsförvaltningen hur man ska lösa de angenäma problemen. Det handlar dels om att lösa den akuta platsbristen, men även hur förskolorna ska organiseras på sikt. Det kan bli aktuellt med en helt ny förskola i centrala Älmhult. Förutom de positiva födelsesiffrorna finns även annat som påverkar. Uteförskolan Kojan och eventuellt förskolan Tornet behöver till exempel nya lokaler om Haganäsleden byggs.

– Det är dags att verkligen fundera över de långsiktiga planerna. Vi har lite olika planer jag ska ta med politikerna, säger Mia Johansson.

En annan ort som har köer till förskoleplatserna är Diö. Där finns förskolan Bokhultet med nya avdelningen Bamsehuset. Inför hösten behövs ytterligare tio platser. Hur det ska lösas är oklart, men på sikt kan det bli aktuellt med en ny förskola. Politikerna i Älmhult hoppas på befolkningsökning i samhället i och med tågstoppet som införs nästa vinter.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.