Annons

Fler ska lockas till centrum

Öster eller väster om järnvägen, det är första frågan som ska få ett svar när placeringen av Älmhults nya besökscentrum planeras. Hetast just nu, en placering i centrum där det kan binda ihop järnvägsövergång, stationsbyggnad och Stinsahuset.
Älmhult • Publicerad 30 september 2014

Inom kort blir Trafikverket klar med sin plan för hur den nya järnvägsövergången i Älmhult kan byggas. Därmed blir det också skarpt läge för själva utformningen av hur Älmhultsbesökare som kommer med tåg möts på stationen.

Det sammanfaller med kommunens planer på att bygga ett nytt besökscentrum för att styra besökare från kommunens nya dragplåster i form av handelsområde och det nya planerade Ikeamuseet till kommunens och regionens andra sevärdheter.

Annons

– Ett av förslagen är att försöka få till något gemensamt där vi kan binda ihop den nya järnvägs­övergången med stationsbyggnaden och Stinsahuset och samtidigt får rum med ett besökscent­rum i centrum, säger Per Andersson, som utreder frågan och ska lämna sina förslag i månadsskiftet oktober/november.

Just nu arbetar han med tre spår, en placering ute vid handelsområdet, placeringen i centrum vid stationen och en placering tillsammans med Ikeamuseet.

Smålands museum anmärkte redan i fjol på hur Stinsahuset kan användas och beskrev den som en av de kultur­hi­storiskt mest intressanta byggnaderna. ”Den uppfördes samtidigt som stationshuset och utgör därmed grunden till etablerande av orten Älmhult.”

Med den nya användningen skulle huset också bevaras och kanske kunna rymma ett kafé, det är en av idéerna som diskuteras. Genom läget direkt i anslutning till stationen skulle också ett besökscentrum helt naturligt få en ström av människor genom sig.

– Det här är bara förslag ännu och det har egentligen ingenting med en centrumutveckling att göra. Vi får se hur det tas emot, säger Per Andersson.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons