Flera avtal på gång med privat hemtjänst

Fyra eller fem olika aktörer inom hemtjänsten kan bli verklighet redan nu i höst. Farmartjänst är ett av företagen som vill städa och handla åt äldre i Älmhult.
Älmhult • Publicerad 30 juli 2010
Laila Hult, Farmartjänst i Älmhult, vill också börja jobba inom hemtjänsten.Foto: Kajsa Erlandsson
Laila Hult, Farmartjänst i Älmhult, vill också börja jobba inom hemtjänsten.Foto: Kajsa ErlandssonFoto: Kajsa Erlandsson

Ännu har ingen i Älmhult valt privat hemtjänst. Sedan LOV infördes, lag om valfrihetssystem, har Älmhults socialförvaltning gått ut med en slags upphandling där privata aktörer uppmanas ansöka om att få utföra en del service inom hemtjänsten.

Det handlar om städning, inklusive storstädning och fönsterputs, inköp, ärenden, tvätt och klädvård. Det är fortfarande Älmhults kommun som beslutar om en person är berättigad till hemtjänst, men när beslutet är taget så kommer det att finnas flera som kan utföra servicen, inklusive Älmhults kommuns personal. Allt handlar om att den som behöver hjälp själv ska kunna välja.

– När vi tagit ett beslut om hemtjänst så får brukaren en lista med de som kan utföra hemtjänst och information, berättar Anna Hesselstedt, områdeschef, äldreomsorgen, Älmhults kommun.

Just nu är avtal klart med företaget Partnergruppen men flera andra är på gång där bara detaljer återstår att lösa innan också de finns på val-listan. MK, mångkulturell kunskap ekonomisk för­­ening i Växjö är ett av företagen där ett avtal snart är klart. Farmartjänst i Älmhult är också snart på gång.

Dessutom finns två andra intressenter som hört av sig som intresserade av att göra hemtjänstsysslor. Minst en av dessa kan leda till ett avtal, tror Anna Hesselstedt.

Redan i augusti kan Älmhultsborna som behöver hemtjänst kanske ha fyra olika aktörer att välja på, tror Hesselstedt vidare. Av de fyra är Älmhults kommun en aktör.

Hos Farmartjänst i Älmhult är det Laila Hult som är ansvarig för hemtjänstbiten.

– Vi har tre personer som kan börja jobba med det här och det behövs totalt fem stycken. Jag har själv jobbat inom hemtjänsten en del tidigare och trivdes jättebra, berättar Laila Hult, som för dagen är i Liatorp och utför trädgårdssysslor hos en kund.

Skillnaden mellan Älmhults kommun och de andra hemtjänstaktörerna är att de privata också kan erbjuda andra tjänster. Det kan till exempel handla om snöskottning eller trädgårdsarbete men som kunden då får betala extra för.

– Vi är ju ett företag som jobbar med just tjänster och många äldre behöver hjälp med mycket annat. Om de får hjälp med trädgården kanske de kan bo kvar längre hemma, menar Laila Hult, Farmartjänst i Älmhult.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.