Annons

Före detta kommunanställd döms för bedrägeri och förskingring

En före detta kommunanställd döms för bedrägeri, förskingring och olaga intrång efter att ha lurat till sig över 50 000 kronor från Älmhults kommun.
Älmhult • Publicerad 10 oktober 2012

Det var under våren 2011 som en enhetschef i Älmhults kommun började granska en anställds frånvaro och ekonomiska redovisningar. Det visade sig att han låtit bli att redovisa insamlade medel om 29 700 kronor från olika aktiviteter han varit ansvarig för.

Pengarna hade inte satts in på kommunens konto, och redovisningsrapporterna hittades på mannens tjänsterum strax efter hans uppsägning.

Annons

Mannen sades upp från sin anställning och förbjöds med omedelbar verkan att vistas i kommunens lokaler. Men strax efter uppsägningen loggade någon in med mannens uppgifter i kommunens tidrapporteringssystem.

Inloggningen skedde från en dator på mannens gamla arbetsplats och plötsligt fanns 26 extra frånvarodagar registrerade som vård av sjukt barn och semester.

Mannen själv förnekar brott på samtliga punkter. Han menar att alla pengar redovisats och att han inte varit inne i kommunens lokaler efter uppsägningen.

Men det är "synnerligen osannolikt" att någon på banken skulle ha försnillat exakt de kontanter som mannen påstår sig ha redovisat, menar tingsrätten som går på kommunens linje på alla åtalspunkter.

Förutom de förskingrade pengarna har mannen enligt rätten lurat till sig 25 000 kronor i lön för de dagar då han inte rapporterat in frånvaro.

Han döms till 50 timmars samhällstjänst och ska betala 29 700 kronor i skadestånd till Älmhults kommun för såväl förskingring som bedrägeri och olaga intrång.

Jonatan Göth
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons