Förenklade regler ska ge äldre tryggare tillvaro

Alla personer över 80 år ska få trygghetslarm, hemkörd mat och serviceinsatser från kommunen om de vill. Socialnämnden förenklar nu reglerna.
Älmhult • Publicerad 6 maj 2010
?Det handlar då om trygghetslarm, servicetjänster som städning men inte vårdinsatser. Det handlar också om matdistribution, men man betalar enligt den taxa som finns, så det blir inte gratis.?
?Det handlar då om trygghetslarm, servicetjänster som städning men inte vårdinsatser. Det handlar också om matdistribution, men man betalar enligt den taxa som finns, så det blir inte gratis.?Foto: Daniel Samuelsson

Det blir lättare för personer över 80 år att få trygghetslarm, maten hemkörd och serviceinsatser från kommunen. Från den 1 juni förenklar kommunen sitt regelverk. I praktiken innebär förändringen att de som är över 80 år och söker också får det de söker.

– Det handlar då om trygghetslarm, servicetjänster som städning men inte vårdinsatser. Det handlar också om matdistribution, men man betalar enligt den taxa som finns, så det blir inte gratis, säger Vidar Lundbäck (c), ord-förande i socialnämnden.

Trots att det blir fritt fram för alla över 80 år att få trygghetslarm, mat hemkört och mellan sex och nio timmar serviceinsatser per månad tror inte Vidar Lundbäck att detta påverkar förvaltningen särskilt. Erfarenheter från liknande förändringar i andra kommuner, exempelvis Ljungby, pekar på att antalet ansökningar inte kommer att öka. Dessutom kan de som i?dag är sysselsatta med att bedöma om personer över 80 ska ha rätt till exempelvis trygghetslarm ägna sin arbetstid åt annat.

– Personer vill så länge det är möjligt klara sig själva, så vi tar ingen ekonomisk risk med detta, säger Vidar Lundbäck.

Socialnämnden har bestämt sig för att sätta gränsen vid 80 år. Beslutet grundar sig i att det inom socialförvaltningen sker en stor ökning av ansökningar bland de som är i 80-årsåldern.

– Till saken hör att under 2009 så har inte en enda utav de ansökningar som vi har haft blivit avslagna. Vi har godkänt samtliga ansökningar som har kommit in. Det blir billigare, enklare och snabbare, säger Vidar Lundbäck.

Det råder ingen politisk oenighet i frågan, nämnden är enig i sitt beslut.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.