Friskolan kan få 100 000 i extrabidrag

Virestads friskoleförening var missnöjd med elevpengen. Nu kan utbildningsnämnden skjuta till 100 000 kronor extra.
Älmhult • Publicerad 2 mars 2010

För några månader sedan beslutade utbildningsnämnden att Virestads friskola skulle få cirka 20 procent mindre i bidrag under nästa år. Enligt nämndens ordförande Bodil Hansen (m) var de kraftiga besparingarna inom skolområdet orsaken. Friskoleföreningen i Virestad var inte nöjd med uträkningen och överklagade till länsrätten.

Något avgörande från länsrätten har ännu inte kommit, men nu kan bidraget bli högre ändå. På onsdag träffas utbildningsnämnden igen. En av punkterna då är elevbidraget till friskolan och förslaget är att ge dem ett ”omställningsbidrag på 100?000 kronor som ett engångsbelopp”.

-Blir det den summan är vi inte riktigt nöjda. Vi har begärt att minskningen inte ska bli mer än tio procent, vilket skulle betyda lite över 200?000 kronor. Det är ingen kommunal verksamhet som med två veckors marginal klarar en neddragning på tio procent i budget, säger Thomas Harrysson, vice ordförande i friskoleföreningen.

Enligt honom behöver friskoleföreningen pengarna för att inte behöva göra personaländringar i avvaktan på ett slutligt besked från länsrätten. När ett sådant kommer är oklart. Utbildningsnämndens ordförande Bodil Hansen har i tidigare artiklar sagt att förvaltningen beräknat bidragsbeloppet efter föreskrifter från staten och att det grundar sig på vad kommunala skolor får i driftbidrag. Virestads friskoleförening menar att kommunen räknat fel och de känner sig motarbetade.

-Vi känner ett väldigt hårt motstånd tyvärr. Intrycket man får är att det blivit för bra och att det är orättvist om någon är nöjd i den här kommunen, säger Thomas Harrysson.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.