Annons

Fysiklektion i den digitala världen

Programmet är redan betalt. Nu ska bara grundskolelärarna övertalas om att flytta övningarna i fysik och teknik in i den digitala världen.
Älmhult • Publicerad 30 mars 2011
Jennie Lange-Karlsson tycker att programmet känns helt rätt i tiden.
Jennie Lange-Karlsson tycker att programmet känns helt rätt i tiden.Foto: Max Jedeur-Palmgren
Katrin Lindwall, från AV-Media i regionförbundet Södra Småland, åker runt på turné bland länets pedagoger.
Katrin Lindwall, från AV-Media i regionförbundet Södra Småland, åker runt på turné bland länets pedagoger.Foto: Max Jedeur-Palmgren

– Programmet passar ju helt rätt i tiden, säger Jennie Lange-Karlsson, lärare för en femteklass i Klöxhult. Hon är imponerad över utbildningssystemet Algodoo som hon får tillfälle att testköra lite.

Med anledning av att undervisningsprogrammet Algodoo köpts in med länslicens, gavs de lärare i Älmhults kommun som undervisar i fysik och teknik en introduktion.

Annons

Programmet utformades som examensarbete av Umeåstudenten Emil Ernerfeldt, med förhoppningar att göra inlärningen av fysik och teknik roligare för barn i grundskolan. Sedan programmet släpptes fritt för nedladdning har det spridit sig som en löpeld över hela världen. I datorprogrammet Algodoo kan man rita upp scenarion och tillskriva olika ting olika egenskaper. Sen är det bara att låta fysikens regler sätta effekt på den värld man ritar upp.

– Ni kanske tycker programmet är lite krångligt så här i början, men jag lovar att barnen kommer att lära sig det riktigt fort. Låt dem leka bara, men påminn dem att det är teknik och fysik de sysslar med, säger Katrin Lindwall.

Förhoppningarna från utvecklarna är att programmet ska vara mer anpassat till sättet som unga tar in information i?dag. Dessutom finns förhoppningen att den pedagogiska leken ska öka statusen för de naturvetenskapliga ämnena hos barn och unga, som i dag på de flesta håll är riktigt låg.

Algodoo är utformat så att det gör sig bäst när elever får jobba enskilt, för att sedan visa upp sina resultat för andra. I ett klassrum kräver det nästan en dator per elev, vilket i dagsläget är långt ifrån verklighet i Älmhults kommun.

– Men licensen gäller även nedladdningar av programmet på elevernas egna hemdatorer. Då kan läraren kanske visa upp en modell i klassrummet på projektor, så kan de få det i läxa. Det är ett bra komplement till den vanliga undervisningen, säger Katrin Lindwall.

Max Jedeur-Palmgren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons