Annons

Gemöelever vågar inte gå ut på rasterna

Elever som inte vågar gå ut på rasterna. Stenkastning, sparkar och allmän otrygghet. Och en skolledning som inte tar sitt ansvar, menar föräldrar till elever i klass 2A på Gemöskolan. I går höll de sina barn hemma.
Älmhult • Publicerad 9 oktober 2012
Föräldern Petra Karlssons hus i Älmhult fick bli samlingsplats för en dag.
Föräldern Petra Karlssons hus i Älmhult fick bli samlingsplats för en dag.Foto: 
Stannar hemma I hallen låg skorna staplade på hög. Men barnen höll sig på ovanvåningen.
Stannar hemma I hallen låg skorna staplade på hög. Men barnen höll sig på ovanvåningen.Foto: Johan Kristensson

Hallen till den stora villan i centrala Älmhult är fullproppad med både små och stora skor. Inne i köket och vardagsrummet sitter föräldrar med kaffekoppar i händerna. Ett 15-tal av barnen i klass 2A på Gemöskolan befinner sig en våning upp på tryggt avstånd från besökande tv, radio och press. Övriga barn är hemma hos sina föräldrar.

-Vi sitter här för att vi kräver en åtgärdsplan till i morgon (läs idag), säger föräldern Rebecka Thell som tillsammans med Cecilia Jonsson och Jonas Nordqvist berättar mer om vad som ligger bakom ”strejken”.

Annons

Det handlar om minst tre incidenter, kanske fler, där elever i klassen utsatts för sparkar, stenkastning och knuffar från äldre elever på skolan. Den senaste var i torsdags då ett flertal elever i klassen blev misshandlade av ett äldre barn. Föräldrar krävde svar från skolledningen för att få reda på vad de tänkte göra åt problemet. Men utan konkreta svar.

-Inget händer. Vi pratar med rektorn, men allting bara stannar upp. Det sopas under mattan, säger Jonas Nordqvist.

-Vi är inte ensamma om att tycka så här, men vi är först med att tag i det, fortsätter hon.

I ett brev till utbildningschefen, som Smålandsposten berättade om igår, kräver de att skolledningen tar sitt ansvar och utformar ett åtgärdsprogram för att komma tillrätta med problemet. Frågan diskuterades också under måndagskvällen på ett ordinarie möte mellan föräldraföreningen och skolan.

De är besvikna på bristen på respons från skolledningen och menar över huvud taget att informationen varit knapphändig kring den eskalerande situationen.

-Vi föräldrar har varit väldigt olika informerade om vad som sker. Det är först efter torsdagens händelse som vi förstod vidden av problemet, säger Rebecka Thell.

Med gårdagens aktion hoppas de att skolledningen agerar och att lugn och ro åter kan råda på skolan.

-Just nu är det är inte så roligt att sitta på jobbet om dagarna. Vad händer härnäst? frågar sig Cecilia Jonsson.

-Hur illa ska det behöva bli, flikar Rebecka Thell in.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons