Annons

Gula flyttgubbar fyllde byn

Att få hjälp med flytten brukar vara tacksamt. När Ikea i går symboliskt flyttade ett hundratal produkter från gamla till nya varuhuset fanns över tusen medarbetare behjälpliga.
Älmhult • Publicerad 24 oktober 2012
pryl för pryl Juni Wannberg lämnade över en lampa till Lena Allblom. Det nya huset fylls på pryl för pryl.
pryl för pryl Juni Wannberg lämnade över en lampa till Lena Allblom. Det nya huset fylls på pryl för pryl.Foto: Johan Kristensson
Ann Javenius fanns på plats i tältet vid Haganäs för att bistå med korv i det kylslagna vädret.
Ann Javenius fanns på plats i tältet vid Haganäs för att bistå med korv i det kylslagna vädret.Foto: 
Biträdande varuhuschef Johanna Gbenplay langar pallen vidare.
Biträdande varuhuschef Johanna Gbenplay langar pallen vidare.Foto: 
Varuhuschef Fredrik Håkansson Lundh, pressansvariga Selin Hult och vd för Ikea AB Thomas Carlzon.
Varuhuschef Fredrik Håkansson Lundh, pressansvariga Selin Hult och vd för Ikea AB Thomas Carlzon.Foto: 
Gulklätt från topp till tå.
Gulklätt från topp till tå.Foto: 

Det började med ett lack-bord och slutade med – en varmkorv. Varuhuschef Fredrik Håkansson Lundh fick äran att starta den drygt två kilometer långa flyttkedjan som i går eftermiddags formerade sig genom Älmhult och ut mot Haganäs.

– Det är blandade prylar från hela vårt fantastiska sortiment, sa Håkansson Lundh.

Annons

Utplacerade med ett par meters mellanrum fanns gulklädda Ikea-medarbetare som höll värmen genom att helt enkelt langa prylar för allt vad tygen höll.

– Det här har aldrig gjorts tidigare inom Ikea. Det finns heller ingen dokumentation på att någon gjort en så lång flyttkedja som vi skapat idag, sa Håkansson Lundh och menade att det kunde bli tal om världsrekord.

Syftet med kedjan är så klart att manifestera det stora steg då företaget flyttar från sitt gamla hus till ett sprillans nytt.

Ikea betonar alltid vikten av kostnadsmedvetenhet. Hur effektivt är det att friställa tusen personer för att flytta prylar?

– Upplevelsen är också viktig. Det handlar inte bara om arbetade timmar hit och dit utan om att vi tillsammans bildar en enhet och har roligt, sa Fredrik Håkansson Lundh.

Väl framme på det nya varuhuset samlades alla medarbetare i ett tält och åt varmkorv. Senare auktionerades också de flyttade prylarna ut. Pengarna gick sedan till antimobbningsorganisationen Friends.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons