Annons

Hagabo och övertalning ska lösa bostadsbristen

Bostadsbristen i Älmhult är fortsatt akut. Samhällsplaneraren Paul Robertsson ser lösningen i det nya området Hagabo och en övertalningskampanj riktad mot framtida byggherrar.
Älmhult • Publicerad 3 februari 2014
försöka påverka Paul Robertsson kommer nu att aktivt försöka påverka byggherrar att bygga mer i Älmhult.
försöka påverka Paul Robertsson kommer nu att aktivt försöka påverka byggherrar att bygga mer i Älmhult.Foto: Johan Kristensson
Oliviahuset på Norra Esplanaden gör sitt till för att minska bostadsbristen, men det är Hagaboområdet som ska lösa problemet på allvar.
Oliviahuset på Norra Esplanaden gör sitt till för att minska bostadsbristen, men det är Hagaboområdet som ska lösa problemet på allvar.Foto: Filip Sjöfors

300 hyresrätter och 140 bostads- och äganderätter saknas i Älmhult de närmaste fem åren. Det framgår av den årliga bostadsmarknadsenkäten, i vilken Älmhults kommun redogör för kommunens bostadssituation för Boverket.

Bostadsbristen är med andra ord fortfarande akut. Kötiden för en etta är sex månader och den som vill ha en större lägenhet kan få köa ända upp till ett år.

Annons

Men nu ljusnar det, om man får tro kommunens samhällsplanerare Paul Robertsson.

– Tittar vi på landsbygden totalt så är det balans. Det är i centralorten som vi har bostadsbrist. Men nu sker det byggnation på ett par olika ställen, förklarar han.

– Älmhultsbostäder färdigställer snart Olivia och Oxtorget och sedan har vi hela Hagabo-området. Där blir det 200 bostäder i förs­ta etappen. Hur många det blir efter det beror lite på fördelningen mellan flerbostadshus och villor.

Länge har bristen på hyresrätter varit mest akut i Älmhults centralort. Av bostadsmarknads­enkäten framgår att invandrare och funktionshindrade hör till de grupper som har svårast att hitta en bostad.

Paul Robertsson räknar med att större delen av Hagabos första etapp kommer att bli hyresrätter, men säkert kan ingen veta förrän alla inblandade byggherrar har gjort klart sin planering.

– Det mesta blir hyresrätter, men det är också upp till byggherrarna. HSB är med och det är möjligt för dem att välja att göra bostadsrätter. Vi tror ju i och för sig att bostadsrätter också har en funktion att fylla i Älmhult.

Just att övertyga byggherrarna har annars varit ett av de största hindren för att få till ett mer aktivt bostadsbyggande i kommunen. Bankernas ovilja att bevilja lån och de höga byggkostnaderna i landet kan Paul Robertsson inte göra mycket åt, men nu påbörjas en mer intensiv kampanj för att övertyga byggherrarna om fördelarna med att bygga i Älmhult.

– Många har inte förstått att Älmhult är lite annorlunda än andra orter med lika många invånare, säger Paul Robertsson som menar att det finns tre saker som den som vill bygga måste förstå om Älmhults centralort:

Dels gör bostadsbristen att det finns ett sug efter bostäder och dels har det visat sig att andrahandsmarknaden för bostäder fungerar ovanligt bra i kommunen. Till sist är invånarnas betalningskraft stark, med det högsta löneläget i hela Kronoberg.

– Nu kommer vi att gå ut mer aktivt och övertyga byggherrarna. Det gäller dels Hagabo, dels andra områden i framtiden. Och när vi jobbar strategiskt för att få fler att vilja bygga är hyresrätter en väldigt viktig del, säger Paul Robertsson.

I Älmhults centralort råder bostadsbrist. I kommunens mindre orter finns däremot bostäder tillgängliga.

Framför allt finns för få hyresrätter. Kommunen räknar med att 300 nya sådana behövs de närmaste åren. Behovet av bostads- och äganderätter är inte lika stort – 140 behöver byggas inom fem års tid.

Kötiden för att få en etta ligger just nu på sex månader och blir längre ju större lägenhet man vill ha. För en fyrarummare är kötiden tolv månader.

Jonatan Göth
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons