"Hämtning av sopor sköts perfekt"

När Fred Samuelsson och Tim Hård kör en vanlig runda runt Möckeln lastar de bilen med sex och ett halvt ton hushållsavfall. Smålandsposten följde renhållningsarbetarna som tömmer Älmhultsbornas sopkärl.
Älmhult • Publicerad 24 juli 2010
Sex och ett halvt ton hushållsavfall åker ner i sopbilen under en vanlig runda runt Möckeln.
Sex och ett halvt ton hushållsavfall åker ner i sopbilen under en vanlig runda runt Möckeln.Foto: 
Fred Samuelsson får mycket väl godkänt av invånarna som deltagit i den nya enkätundersökningen.
Fred Samuelsson får mycket väl godkänt av invånarna som deltagit i den nya enkätundersökningen.Foto: 
Tim Hård tar hand om dina sopkärl i sommar.
Tim Hård tar hand om dina sopkärl i sommar.Foto: Emmylou Tuvhag
Tim Hård, sommarvikarie på återvinningscentralen i Äskya.
Tim Hård, sommarvikarie på återvinningscentralen i Äskya.Foto: 

De sprider stank av gammalt hushållsavfall efter sig och en dag som denna, när solen ligger på och ett annalkande åskoväder skapar spänningar som får luften att kännas nästan explosiv, känns lukten där de farit fram nästan stickande i näsan. Men ändå, eller kanske just därför att de tar med sig det stinkande avfallet till återvinningscentralen, är så gott som alla kommuninvånare nöjda med hämtningen av hushållsavfall. I alla fall enligt den enkätundersökning som Bylund tjänsteutveckling AB har tagit fram på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Nio av tio personer som deltagit i undersökningen är mycket eller ganska nöjd med sophämtningen. Tre procent är direkt missnöjda. Enligt undersökningen är de som bor i småhus mer nöjda än de som bor i flerbostadshus. De som har något att anmärka riktar sin kritik mot fulla sophållare, dålig lukt från soprum eller sopkärl och avstånd till soprum.

Fred Samuelsson och Tim Hård börjar sin arbetsdag klockan sex på morgonen. De kör runt villorna kring Möckeln och tömmer de gröna sopkärlen som står uppradade längs gatorna. När de återvänder till återvinningscentralen i Äskya är bilen full med sex och ett halvt ton hushållsavfall.

Det är ett tungt arbete, särskilt i hettan, och morgondagens arbete med att tömma tidningar är än tyngre. I vanliga fall brukar det enbart vara en person som kör rundan runt Möckeln var fjortonde dag. Men Fred Samuelsson har skadat foten och har därför fått förstärkning av Tim Hård som sommarjobbar på återvinningscentralen.

– Man lär sig hur man ska ta kärlen, men visst väger de en del och det är alltid bättre att vara två, säger Fred Samuelsson.

Han är glad över det positiva omdöme som avfallshanteringen får av kommuninvånarna i undersökningen och passar på att återgälda berömmet.

– Folk är förbaskat duktiga. Häromdagen kom en kvinna ut med en påse räkskal som hon förvarat i kylskåpet till dess att vi anlände, säger han.

Ändå är det varierat innehåll som slinker med sopkärlen. Gamla kläder och en sopborste ligger exempelvis med bland matkartonger och matrester.

Mats Brorsson är en av dem som brukar sortera sitt avfall.

- Sköter vi inte sorteringen blir det en extra kostnad på skattesedeln. Om det blir mer jobb för kommunarbetarna och om de får köra extra rundor leder det ju i slutändan till höjda skatter, säger han.

Själv är Mats Brorsson nöjd med hur hämtningen fungerar.

- Det är aldrig några problem. Det sköts perfekt tycker jag. Men egentligen är det inte så mycket att orda om, vi slänger ut vårt kärl och de tömmer dem, så enkelt är det, säger han och tittar med ett snett leende upp mot Fred Samuelsson som satt sig på förarsidan i sopbilen.

- Men det luktar illa om er!

Emmylou Tuvhag
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.