GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ikea sörjer sin grundare

Ikea sörjer sin avlidna grundare Ingvar Kamprad.
På sin internationella hemsida beskriver Ikea honom som ”en av 1900-talets största entreprenörer”.
Älmhult • Publicerad 28 januari 2018 • Uppdaterad 28 januari 2018

På sin svenska Twitter skriver skriver de att ”Ingvar kommer att vara mycket saknad och varmt ihågkommen av sin familj och av IKEA-medarbetare över hela världen.”

På sin internationella hemsida sörjer Ikea sin grundare.
På sin internationella hemsida sörjer Ikea sin grundare.
Foto: Ikea

Ingvar Kamprad sörjs även på plats i Älmhult. Utanför Ikea Museum, där det första Ikea-varuhuset öppnades, sörjs Ingvar Kamprad med en flagga på halvstång.

Camilla Lindqvist, Tess Holden och Viktoria Ljung placerar blommor utanför Ikeas varuhus i Älmhult.
Camilla Lindqvist, Tess Holden och Viktoria Ljung placerar blommor utanför Ikeas varuhus i Älmhult.
Foto: Lars-Göran Rydqvist

– Det vi gör nu är att vi har en kondoleansbok i entrén där det finns möjlighet för människor att skriva några rader. Sen kommer vi också skapa möjlighet utanför museet för de som vill komma och lämna en blomma eller tända ett ljus, så är alla fria att komma när det passar, säger Johanna Martin, pressekreterare på Ikea museum.

Jimmy Andersson och Linda Nikeus skriver i kondoleansboken.
Jimmy Andersson och Linda Nikeus skriver i kondoleansboken.
Foto: Lars-Göran Rydqvist

–Vi kommer även ordna möjlighet för olika kondoleansböcker även på andra delar av våra enheter i Älmhult, bland annat på varuhuset. Så det finns goda möjligheter för både medarbetare och utomstående här att minnas honom på flera olika sätt. säger Johanna Martin.

Besökarna på plats i museet reagerade även dem starkt på beskedet om Ingvar Kamprads bortgång.

– Det är obegripligt det han har skapat, det tycker nog de flesta. Beundransvärt på alla sätt och vis. Han kommer leva vidare tillsammans med Ikea och gå till historien, säger Per-Erik Johnsson, boende i Älmhult, till Smålandspostens reporter på plats i Ikea Museum.

– När vi kom hit möttes vi att flaggor på halv stång och tänkte att det inte kan vara för vem som helst. När vi nu hört vad som hänt så känns det så klart speciellt att gå här på museet, säger Peter Henriksson från Ronneby.

Tina Petersson Lind
Tina Petersson Lind
Foto: Pressbild

Tina Petersson Lind, sortimentschef på Ikea:

– Även om jag visste att Ingvar var sjuk den senaste tiden är det svårt att förbereda sig på någon sånt här. Det blir så definitivt på något vis och det är sorgligt. Det är många medarbetare som har hört av sig till mig och är väldigt ledsna, säger hon och fortsätter:

– Jag träffade honom senast i november och då var han väldigt pigg och engagerad, så det är svårt att tänka sig att han inte finns med oss längre.

Johannes TurstamSkicka e-post
Oskar TinggrenSkicka e-post
Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.