Inga pengar till mansjour men till kvinnojour

Mansjouren får inga pengar från kommunen. Däremot får kvinnojouren Märta 58 000 kronor. Det framgick när socialpolitikerna träffades i veckan.
Älmhult • Publicerad 25 juni 2010
Vidar Lundbäck (c), ordförande i socialnämnden.
Vidar Lundbäck (c), ordförande i socialnämnden.Foto: Mario Bergqvist

Det var i mars i år som mansjouren skickade in sin ansökan till kommunen om 16 000 kronor för familjestödsservice. Organisationer arbetar för att skapa miljöer utan våld i familjer genom bland annat samtal. Tidigare i veckan fattade en enig socialnämnd beslut om att avslå ansökan.

Socialnämnden har sedan drygt ett år tillbaka inga pengar för bidrag till föreningar. Men kvinnojouren Märta har en egen post socialnämndsbudget som innebär att de i år får 58 000 kronor från Älmhults kommun.

Vidar Lundbäck (c), ordförande i socialnämnden, menar att kvinnojouren och mansjouren inte ska ställas mot varandra.

- De driver olika typer av verksamhet. Kvinnojourens arbete går inte att institutionalisera. De har verksamhet som inkluderar boende och arbete som kräver anonymitet, säger han.

Vidar Lundbäck menar att kommunen kommer ha möjlighet att erbjuda likvärdiga tjänster som mansjouren, bland annat samtalsterapi, inom ramen för det nystartade Familjefrid Kronoberg. Älmhult deltar i ett länsövergripande projekt mot våld i nära relationer tillsammans med landstinget och övriga kommuner i länet. I dagsläget finns verksamhet för föräldrar med missbruk och barn. Familjefrid Kronoberg planerar att starta sin verksamhet riktad mot kvinnor och män i september.

Emmylou Tuvhag
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.