Annons

Jerker Nilsson (V) vill gå över blockgränsen

Han hade hoppats på en tydlig rödgrön majoritet. Men Jerker Nilsson, Vänsterpartiet Älmhults ordförande, utesluter inte ett samarbete över blockgränsen.
– Jag personligen har inga problem med att samarbeta med Folk­partiet och Moderaterna, säger han.
Älmhult • Publicerad 17 september 2014
Foto: Pontus Steneros

Utöver Sverigedemokraterna är Vänsterpartiet, V, det parti som ökar mest i Älmhult. V fick 5 procent av rösterna, en ökning med 1,3 procentenheter från valet 2010.

– Jag är jätteglad och stolt över att vi går framåt. På två val har vi nästan fördubblat vår väljar­andel, säger Jerker Nilsson.

Annons

Förklaringen till framgången ligger enligt honom i att V hörts och synts mer och att de bedrivit en aktiv oppositionspolitik med många motioner i kommunfullmäktige.

Men om partiets valframgång kommer att leda till mer inflytande är oklart. Står sig valresultatet får Socialdemokraterna och V ingen egen majoritet – inte ens om Miljöpartiet skulle lämna maxialliansen.

Därför öppnar Jerker Nilsson för ett samarbete över blockgränsen med såväl Folkpartiet som Moderaterna.

– Jag har suttit i utbildningsnämnden och vad jag har sett där kan jag inte se några jättestora problem i att samarbeta med Moderaterna, säger han.

Jerker Nilsson betonar att det är hans privata åsikt, inte partiets. Frågan om vem som V kan tänka sig samarbeta med ska formellt diskuteras inom partiet ikväll. Men om de ska ingå i ett majoritetsstyre måste de få gehör för sin politik.

– Ska vi ha ett samarbete måste vi få något utbyte, även om jag inser att vi aldrig kan få igenom all vår politik. Men det finns ingen mening att ha ett samarbete om man inte får nämndplatser eller får igenom de frågor man gått till val på, säger Jerker Nilsson.

Markus Stymne
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons