JK överklagar övervakningsbeslut

Justietiekanslern, JK, överklagar beslutet som ger rätt att kameraövervaka resenärerna på Öresundstågen.
Älmhult • Publicerad 4 maj 2010

I början av april fick Skånetrafiken och de andra länstrafikbolagen rätt att sätta upp övervakningskameror efter en dom i förvaltningsrätten. Men JK är inte nöjd med utfallet och överklagar till kammarrätten i Göteborg.

18 kameror ska sättas upp i varje tågset om tre vagnar. Ett stort antal personer kommer att filmas under en längre tid när de åker till jobbet eller på en nöjes- eller semesterresa. Det sistnämnda är något som JK tar upp i sitt överklagande.

– På platser där människor uppehåller sig i rekreationssyfte gör sig integritetsintresset mycket starkt gällande. Kameraövervakning på sådana platser bör i möjligaste mån undvikas, skriver JK som också anser att det är fel att resenärerna övervakas konstant och under lång tid i samband med längre resor.

– Övervakningsintresset är alltså inte så betydande att det överväger integritetsintresset, menar JK.

3 000 personer pendlar till jobbet i Älmhult varje dag. Samtidigt lämnar drygt 1 000 personer kommunen för arbete på annan ort. Många av dessa tar tåget till och från jobbet.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.