1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jordnära liv när eremitkonstnären skapar fantasivärldar

Grafiske designern och 3D-artisten Martin Kupski flydde storstaden och flyttade ut bland höns och vedtravar. I ett gammalt torp får kreativiteten fritt spelrum, och nya fantasivärldar föds.
– Ett bra fibernät var det viktigaste, säger han.
Martin Kupski säger att han trivdes bra i Lego-träsket när han jobbade i Danmark, men att världen bokstavligt blev fyrkantig till slut. Det är lite annorlunda att kunna resa sig från stol och dataskärm och gå ut och mata gårdens höns.
Foto: Per Ohlsson
”Eftersom Hanna och jag insåg att vi inte utnyttjade stadens alla möjligheter, så har vi inte ångrat oss. Man kan väl säga att jag är lite av en eremitkonstnär”, säger Martin Kupski.
Foto: Per Ohlsson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Han är uppvuxen i Malmö, har jobbat i Köpenhamn, Stockholm och London, men har hela världen som sin marknad och den oändliga cyberrymden som sin arbetsplats. Sista tiden huserade han och flickvännen Hanna Hochhalter i en hyresetta i Uppsala, men båda tröttnade på storstadsbubblan.

– Jag jobbar för Toadman Interactive, som är spelutvecklare med kontor i Stockholm, Oslo, Berlin och Tver i Ryssland. Eftersom det går lika bra att sköta kundkontakter och uppdrag hemifrån så började vi se oss om efter annat boende. Vi satt hemma och tittade på kartor och var inställda på att flytta söderut till lite bättre klimat och vi letade ett tag och var på lite olika visningar i trakten innan vi fastnade för det här stället, säger Martin Kupski.

– Här kan vi odla och här har vi våra höns och snart lite får, så att Hanna som stickar mycket kan spinna sitt eget garn. Dessutom är det bra fibernät, så att jag kan hålla mig uppkopplad utan problem. Jag är verkligen ingen storstadsmänniska, även om jag alltid bott i städer... och oftast stora städer.

Livet på landet har gett Martin Kupski skaparro.
Foto: Per Ohlsson

Sedan ett drygt halvår bor paret och de båda katterna Råttan och Piaf mitt i skogen i Utnäs, med naturreservat och Åsnen alldeles runt husknuten. Han är 32 år, flickvännen, som jobbar på förskola i Urshult, är 27.

– Jag har renoverat sovrummet och vardagsrummet och bytt golv- och taklister, annars har det inte varit några större grejer. Det är billigare här i torpet än att bo i en etta i Uppsala. Ja, och eftersom Hanna och jag insåg att vi inte utnyttjade stadens alla möjligheter, så har vi inte ångrat oss. Man kan väl säga att jag är lite av en eremitkonstnär.

Martin läste bild och form på gymnasiet och fortsatte med digital grafik på Blekinge Tekniska Högskola i Karlshamn. Sedan har uppdragen och jobben rullat på inom film och reklam och inom spelgrafik.

Tidigare har han bland annat arbetat för Lego i Danmark, med visuella effekter inom film i London, men framför allt utvecklar han spel och tillsammans med kollegan Kristoffer Lindström i Ronneby driver han företaget Nodbrim Interactive, som släppt titeln Acaratus på PC.

– Vi skapade det spelet från scratch och det tog fyra år att producera. Det är ett taktiskt RPG (rollspel) och har lite karaktär av ett brädspel där du bygger dina egna robotar. I vårt nya projekt använder vi en färdig motor och vi har gjort en prototyp nu. Det tog sex månader och det är dags att pitcha den. Det släpps flera tusen spel varje dag, så det gäller att övertyga utgivaren med en intressant demo, för han vill ju tjäna pengar.

Själv säger Martin Kupski att han inte är så intresserad av det ekonomiska, bara det går runt. Livet på landet är så mycket enklare än i storstaden. Det är gott nog att kunna resa sig från dataskärmen och gå ut och hugga ved eller mata hönorna.

– Det är åtta minuter in till Urshult där Hanna jobbar. Det fungerar bra. Andra gillar att bowla eller gå på puben, jag sätter mig vid datorn och skapar och trivs med kontrasterna.

Acaratus är ett taktiskt RPG (rollspel) och har lite karaktär av ett brädspel där du bygger dina egna robotar.

Läs mer

Grovt rån

Växjö: Fortfarande ingen gripen efter rån

En ung man blev rånad av fyra, för honom, okända män i Växjö.

Nyheter

Larm: Koldioxidläckage hos Rasta – lokal avspärrad

Strax före klockan 07 på söndagsmorgonen kom larm om ett gasutsläpp hos Rasta i Markaryd.

Trafikolycka

Riksväg 23: Anmälan om smitning från trafikolycka

Strax före klockan 04 på natten till söndagen larmades räddningstjänst, ambulanspersonal och polis till riksväg 23 vid Liatorp i Älmhults kommun.

Brott

Kvinna gripen – misstänks för våld mot polispatrull

Polis grep en kvinna i Växjö på lördagskvällen.

Hantverkarkurs

Gamla möbler får ny skrud i populär kurs

Arvegods och andrahandsfynd har plockats ner från vinden för att få nya kläder och stabilare sitsar i kursen i möbeltapetsering.

Coronatider

Kronobergarna köper mer sexleksaker i coronatider

Sedan svenskarna uppmanades att jobba hemifrån, har konsumtionen av sexleksaker ökat i hela landet.