Annons

Kamprad göt mod och minnen i nya Ikeavaruhuset

En märklig blandning av gråt och glädje, konstaterade Ikeas grundare Ingvar Kamprad med anledning av det nya varuhuset. Men har ett hus hamnat fel, så ska man rätta till det, resonerar han.
Älmhult • Publicerad 13 februari 2012

– Det är lite för sent för ett första spadtag. Som ni ser börjar stommen så sakteliga komma på plats, men däremot tänkte vi gjuta in en liten väska i grunden, med grejer för eftervärlden, sa Peter Agnefjäll, vd Ikea Sverige när han talade inför den stora delegation som samlats vid det blivande handelsområdet i Älmhult

Den första Ikeakatalogen från 1951, årets katalog, ett brev undertecknat Ingvar Kamprad, färska flygfoton över Älmhult, en dagsfärsk upplaga av vardera Smålandsposten och Smålänningen, en Ikea-nyckel och En möbelhandlares testamente, lades sedan ner i det förberedda hålet som strax fylldes med betong. Allt för att eftervärlden ska veta hur det en gång var.

Annons

Peter Agnefjäll vågade närapå också lova att huset står klart innan årsskiftet, "om inget väldigt oförutsett händer".

Ingvar Kamprad själv hade blandade känslor inför det nya varuhuset. Tidigare har han fört fram önskemål om hur han helst ville se det kvar på sin nuvarande plats, eller åtminstone på västra sidan av järnvägen.

– För mig är det en märklig blandning av gråt och glädje, inledde han sitt tal.

– Jag tänker på Erik Nilsson och det första bygget. Hur våra väggar skulle se ut och målas. Och Torsten Severinssons pojke hjälpte oss och så småningom att komma igång. Och det första vi kom underfund med vad att vi skulle ha en restaurang. Vi skulle inte bli ett vanligt möbelhus, vi skulle bli något extra, en utflyktsplats för hela familjen, fortsatte han och konstaterade att det nya varuhuset, med tillhörande outletbutik, nog kommer bli en plats som lockar folk från långväga håll den med.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons