Annons

Kamprad tog farväl av varuhuset

Efter ett halvt sekels trogen tjänst stängdes Ikeavaruhuset för sista gången. Tillsammans med Ingvar Kamprad tog medarbetarna farväl. På fredag reser sig ett nytt som fågeln Fenix ur askan.
Älmhult • Publicerad 31 oktober 2012
Varuhuschef Fredrik Håkansson Lundh låser utgången.
Varuhuschef Fredrik Håkansson Lundh låser utgången.Foto: Peter Ottosson
Ingvar Kamprad var på plats vid avskedet. Till höger: Varuhuschef Fredrik Håkansson Lundh.
Ingvar Kamprad var på plats vid avskedet. Till höger: Varuhuschef Fredrik Håkansson Lundh.Foto: Peter Ottosson
Det gamla varuhuset gapar tomt efter fyra dagars rea. - Det har varit fullt ös, varuhuschef Fredrik Håkansson Lundh.
Det gamla varuhuset gapar tomt efter fyra dagars rea. - Det har varit fullt ös, varuhuschef Fredrik Håkansson Lundh.Foto: Peter Ottosson
Ingvar Kamprad var på plats vid avskedet.
Ingvar Kamprad var på plats vid avskedet.Foto: Peter Ottosson

Tisdag klockan 20.00. Det gamla varuhuset drar sitt sista andetag i sin nuvarande form. Inga stjärnor lyser upp himlen. De sista kunderna har lämnat, men trots att kylan sticker i fingertopparna står en skara nyfikna människor och tittar in. Ingvar Kamprad har anlänt några minuter tidigare. Entrén är stängd.

Inne på varuhuset går personalen tillsammans en sista runda och tar farväl av byggnaden.

Annons

– Vi säger hej då. Det kommer bli känslosamt, redan nu har en del fällt tårar. Därför känns det mer rätt att hålla rundturen intern, sa varuhuschef Fredrik Håkansson Lundh under tisdagseftermiddagen.

20.25 vrider han om nyckeln och låser utgången.

Flera gamla varuhusmedarbetare från den gamla tiden, numera medlemmar i Ikeas pensionärsförening Vuxenklubben, var inbjudna till avslutet.

– Det är oerhört roligt att vara med på det här. Jag jobbade ju här en gång i tiden, så det är lite nostalgiskt. Men jag tycker det är helt fantastiskt att Ikea öppnar nytt, säger vuxenklubbens ordförande Bo Franzén och fortsätter:

– Det nya varuhuset är fantastiskt fint. Visst är jag lite nostalgisk över det gamla varuhuset, men allt har sin tid och man kan inte hänga kvar i det gamla.

De senaste fyra dagarna har Ikea haft cirka 20 000 besökare och vid fyratiden på tisdagen var det mest toaborstar kvar i den ekande lokalen.

– Nu släpper vi det gamla och ser framåt, säger Fredrik Håkansson Lundh.

Peter Ottosson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons