Kärvt budgetläge för socialförvaltningen

Socialchefen väntar sig inga positiva ekonomiska överraskningar nästa år.
– Det är ett kärvt ekonomiskt läge så det är inte tillfälle att önska sig mer pengar, säger Roland Eiman.
Älmhult • Publicerad 15 maj 2010

Under veckan träffades representanter från alla förvaltningar och nämnder kommunstyrelsen för att redovisa vilka önskemål de har inför nästa år när det handlar om ekonomin. Budgetarbetet för nästa år har kommit en bra bit på vägen.

Socialchefen, Roland Eiman, vars förvaltning förfogar över den näst största kassan inom kommunen efter utbildningsförvaltningen, tror inte på mer pengar nästa år.

– Vi har förstått signalerna ganska tydligt. Det blir ett kärvt år, säger han.

Under mötet lyfte Roland Eiman upp två frågor där kommunen ska bidra med pengar nästa år. Det handlar om projektet Familjefrid Kronoberg som ska jobba med personer som har blivit utsatt för våld inom familjen och personer som kränker sina anhöriga. Det andra rör ett länsövergripande projekt där de metoder som används inom socialförvaltningen ska granskas för att på så sätt säkerställa att de verkligen gör nytta. Sammantaget rör det sig om 650?000 kronor. Socialchefen flaggar för att det inte behöver vara självklart att socialnämnden ska stå för kostnaden. Därmed skulle dessa pengar kunna gå till annat inom förvaltningen.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.