GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klassikerklass som lärt sig stava utan att staka

Cykel, skidor, simning och löpning ingår i En svensk klassiker. Samma sak i Skolklassikern. 4A i Klöxhult vet – de är toppklass i länet i klassiska aktiviteter. Längs resan har de lärt sig både att stava och åka skidor utan skidor.
Stavgångsgänget Selma Öberg, Alice Johnsson, Engla Atlas och Hanna Tall jagar klassikerpoäng.
Stavgångsgänget Selma Öberg, Alice Johnsson, Engla Atlas och Hanna Tall jagar klassikerpoäng.
Foto: Per Ohlsson

Tre dagar i veckan – när det inte står idrott på schemat – kör de igång med fysiska aktiviteter direkt på morgonen, innan första lektionen. Klass 4A i Klöxhult har redan fixat Skolklassikerns fysiska utmaningar med råge, men fortsätter att cykla, simma, springa och, just det, stava sig framåt. Dessutom har de några teoriprov framför sig.

De är drygt 20 elever i klassen och givetvis har de lite olika favoritdiscipliner.

– Jag tycker bäst om att cykla, säger Selma Öberg.

– Och jag att springa, fyller Molly Jönsson Renevi i.

Marcus Lindholm berättar att han är en simkille och Max Magnusson att han gillar skidor.

Fast skidor och skidor. För en sydsmåländsk klass, normalt sett inte bortskämd med snö, är det stavgång som gäller. Som substitut för diagonal- och stakåkning på längden, eller rent av för skejtteknik.

– Jag tycker det är rätt jobbigt med skidor... eller stavgång. Speciellt när det är kallt ute, säger en av killarna.

För, precis som att det finns favoritgrenar, så finns det förstås mindre populära aktiviteter.

– Som att cykla när det regnar, för det regnar alltid när vi ska cykla, påpekar en annan av de unga motionärerna.

Tillsammans ska klassen avverka distanserna på Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet – fyra utmaningar i fyra olika grenar. En morgonpromenad med stavar på sisådär två kilometer multipliceras alltså med antalet elever, och är hela klassen på benen så blir det drygt fyra mil totalt, eller nästan ett halvt Vasalopp.

Vi hälsar på i Klöxhultsskolan under förmiddagens energigivande fruktstund. Det är mitt i februari och 4A ligger för tillfället bäst till av alla Kronobergs låg- och mellanstadieklasser som anmält sig till Skolklassikern.

– Vi började i höstas och vi har redan klarat den riktiga klassikerns distanser med råge – att springa tre mil, cykla 30 mil, simma tre kilometer och åka skidor nio mil. Men vi fortsätter att hålla igång och är exempelvis uppe i över 70 mil på cykel, och det blir ju några mil varje gång 20 elever cyklar bort till simhallen och tillbaka igen, konstaterar klassmentorn Karin Folkesson.

– Vi har valt stavgång i stället för skidor. Det brukar ju inte vara så mycket snö som den här vintern och långt ifrån alla har skidor. Men stavar har vi kunnat samla ihop så att det räcker för hela klassen.

Även teoretiska inslag ingår i Skolklassikern. Tre olika energidepåer ska avverkas och den ena, som fokuserar på att äta nyttigt för att få kraft att klara av sin dag, har klassen redovisat och diplomerats för.

– Vi har bland annat en teckningsutställning i matsalen med fokus på kolhydrater, berättar Karin Folkessons kollega Carina Olsson.

Fruktstunden är över och nu är klassen som lärt sig stava mogen för ännu en rask marsch i vinterlandskapet. Mössor och vantar på.

Hugo Fridh i stavtagen.
Hugo Fridh i stavtagen.
Foto: Per Ohlsson
I matsalen har 4A samlat teckningar på temat kolhydrater, ett uppdrag av de så kallade energidepåerna som ingår i Skolklassikern. Här är stora delar av gänget under en fruktstund.
I matsalen har 4A samlat teckningar på temat kolhydrater, ett uppdrag av de så kallade energidepåerna som ingår i Skolklassikern. Här är stora delar av gänget under en fruktstund.
Foto: Per Ohlsson