Annons

Kommunen bör satsa miljoner på krisberedskap

Älmhults kommun behöver satsa 2,4 miljoner kronor för att hålla hög beredskap och vara rustade vid extraordinära händelser. Kostnadskalkylen kommer från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Älmhult • Publicerad 2 augusti 2010
Pansarglas Snart kan det sättas upp en förstärkt glasskiva mellan besökare och Katrin von Hackwitz, receptionist i Älmhults kommunhus. Foto: John Sahlin
Pansarglas Snart kan det sättas upp en förstärkt glasskiva mellan besökare och Katrin von Hackwitz, receptionist i Älmhults kommunhus. Foto: John SahlinFoto: John Sahlin

Nu har Älmhults kommun sett över sin krisberedskap. Tillsammans med MSB, som har ansvar för att stötta kommunernas säkerhetsarbete, har kommunen inventerat och dokumenterat den befintliga beredskapsplanen. Resultatet har mynnat ut i ett antal nödvändiga åtgärder för att lyckas uppnå effektiv krisberedskap.

– Det här är ingen akutåtgärd utan beror på att staten vill att alla kommuner ska öka sin beredskap, för att kunna lösa krishanteringen bättre, säger John Fritsch, säkerhetschef i Älmhults kommun.

Annons

Kommunen har sedan tidigare en beredskapsplan, men nu är den alltså i färd med att uppdateras.

-Nu går vi ju inte ner i en bunker vid en kris, utan ska försöka att sköta arbetet ifrån våra ordinarie arbetsplatser. Därför behöver vi se till att vi kan styra arbetet från kommunhuset, säger John Fritsch.

Åtgärdsförslaget fördelas på fyra huvudområden; lokaler, strömförstärkning, telefoni och it-säkerhet. I dagsläget klarar inte reservkraftaggregat att generera ström till hela kommunhuset, något som är en förutsättning enligt MSB.

-?I?dag är det nästan bara datorer och servrar som klarar av ett strömavbrott. Så ett nytt reservkraftsaggregat skulle även hjälpa oss utöver stora kriser, säger John Fritsch.

Förra gången kommunen skulle uppdatera beredskapsplanen svepte stormen Gudrun in och påkallade all uppmärksamhet. I samma stund upptäcktes också ett praktiskt problem i beredskapen.

-Varje dag fick vi åka i ilfart för att hålla möten med folk i länet. Därför planeras nu att installera ny teknik, till exempel videokonferensutrustning, för att kunna hålla möten från kommunhuset, säger John Fritsch.

Kommunhuset kommer också att göras säkrare för personal i receptionen. Pansarglas ska placeras mellan disken och taket som skydd mot hotfulla besökare.

-?Ingenting allvarligt har hittills inträffat, men ibland blir det hotfullt om någon nekas besök till en tjänsteman. Då är det vi som får ta emot skäll, och därför skulle det kännas tryggt med en glasruta, säger Inga-Stina Johansson i receptionen.

Enligt MSB beräknas anpassningen kosta omkring 2, 4 miljoner kronor. Halva beloppet ska finansieras av kommunen och den återstående delen kan sökas som ett bidrag från MSB.

-MSB har allt mindre pengar att fördela till olika projekt, så naturligtvis ska vi passa på att söka de här pengarna, säger John Fritsch.

Annons

Det är ännu oklart hur snabbt den nya beredskapsplanen kan tas i bruk. MSB har flera önskelistor från andra kommuner och Älmhults kommun måste lyfta frågan politiskt först.

-?Eftersom det är en ekonomisk fråga är ju ingenting klart än. Men jag tror inte att det blir några problem att få budgetanslag för detta, säger John Fritsch.

John Sahlin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons