Annons

Kommunen riskerar åtal för miljöbrott

Lakvattendammarna vid Äskya återvinningscentral kan vara farliga för allmänheten och området borde ha stängslats.
Det anser länsstyrelsen, som efter en inspektion vill att Åklagarmyndigheten i Växjö åtalar Älmhults kommun för brott mot miljöbalken.
Älmhult • Publicerad 25 september 2014

När länsstyrelsen i fredags genomförde en tillsyn på avfallsanläggningen vid Äskya upptäcktes flera överträdelser av villkorsbestämmelserna för verksamheten. Detta trots att Älmhults kommun så sent som i sin miljörapport för 2013 uppgett att villkoren efterlevs.

Bland annat saknas stängsel på delar av deponeringsområdet, där avfall lämnas, vilket gör att allmänheten kan ta sig in och dumpa avfall utan att det registreras. Enligt länsstyrelsen medför bristen på stängsel också en risk för att människor tar sig in och skadar sig på tippen.

Annons

– Det kan vara så att det kommer in människor som gör otillåten deponering av till exempel miljöfarligt avfall och då har de ingen kontroll över det, säger Anna Dahlin, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Vid lakvattendammarna på andra sidan vägen saknas det helt stängsel, vilket kan innebära en drunkningsrisk främst för barn. Vidare kan vattnet i dammarna ”innehålla föroreningar som, om det intas, kan vara skadliga för människors hälsa”, skriver länsstyrelsen i den åtalsanmälan som skickats till Åklagarmyndigheten.

Det är nu upp till åklagare att avgöra ifall Älmhults kommun ska åtalas för miljöbrott.

– Vi har skickat in allt som vi hittat, så får åklagaren göra sin bedömning utifrån det materialet, säger Anna Dahlin.

Bengt Pettersson, teknisk chef, kände inte till att länsstyrelsen åtalsanmält kommunen.

– Vi får läsa igenom det ordentligt, jag har ingen kommentar just nu, säger han.

Markus Stymne
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons