Annons

Krafttag tas för att utreda platsbehovet

Klöxhultsskolans och Gemöskolans lokaler utnyttjas i dag nästan till bristningsgränsen. Och Internationella skolan växer så det knakar med just nu 20 förskolebarn på kölistan.
Nu tar kommunen krafttag för att utreda det framtida behovet av skolplatser.
Älmhult • Publicerad 28 februari 2014
Gemöskolan är en av de skolor som inom några år beräknas nyttja sina lokaler maximalt.
Gemöskolan är en av de skolor som inom några år beräknas nyttja sina lokaler maximalt.Foto: 

Syftet med utredningen är att göra en så träffsäker bedömning som möjligt av det framtida behovet av skollokaler för att täcka upp för en eventuell befolkningsökning. Det är framför allt förskolorna och den Internationella skolan som kan skönja en framtida lokalbrist och både Klöxhults skola och Gemöskolan bedöms utnyttja sina nuvarande lokaler maximalt om tre–fyra år. Internationella skolan kommer från och med i höst att kunna använda ännu fler lokaler på Haganässkolan, men beräknas trots det ha lokalbrist om ett par år.

Kommunalrådet Elizabeth Peltola (C) menar att behovet av en lokalutredning är stort men också att det är viktigt att gå långsamt fram. Det går inte att lösa ett problem i taget, säger hon.

Annons

– Först ska utbildningsnämnden se så att vi har rätt saker med i utredningen. Det har varit mycket diskussioner kring just lokalfrågan så därför behöver vi ta det mer långsiktiga greppet.

Elizabeth Peltola menar att utredningen kommer att försöka analysera en framtida befolkningsökning och se behovet av skolplatser utifrån den.

– Vi ser tydligt att ökningen de senaste åren i hög grad beror på inflyttning från utlandet. Så det finns ett ökat behov av platser på Internationella skolan, säger hon.

Elizabeth Peltola menar vidare att det mycket väl kan bli aktuellt att bygga en ny internationell skola. I dag är det kö till deras förskola och tidigare har Ikea flaggat för att det finns föräldrar som tvekar att flytta till kommunen, eftersom en plats på Internationella skolan inte kan garanteras.

Erik Ottosson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons