Krister tar över ledningen för Hallarydsloppet

Hallarydsloppet går som vanligt av stapeln annandag påsk. Men nu är det dags för Krister Persson att ta över ansvaret för loppet, han mjukstartar i år bredvid arrangemangets nestor, Gunnar Bladh. Sedan kommer han att fortsätta så länge han får, lovar han.
Älmhult • Publicerad 25 mars 2010
Gunnar Bladh är en eldsjäl som varit viktig för Hallarydsloppet. Nu vill han passa ansvaret vidare men kommer att hjälpa till så länge han orkar. Foto: Daniel Johnston
Gunnar Bladh är en eldsjäl som varit viktig för Hallarydsloppet. Nu vill han passa ansvaret vidare men kommer att hjälpa till så länge han orkar. Foto: Daniel JohnstonFoto: 
Foto: Daniel Johnston

Vintern har inte gett upp helt och vinden biter fortfarande vid Hallaryds skola som är platsen för start och mål i Hallarydsloppet. Men än finns det tid för våren att ta över.

Arrangörsduon har koll på väderprognoserna och säger att det vänder nu. Regn väntas som kommer att ta hand om den sista snön på banan och behagligare temperaturer är utlovade framöver.

–?Snön är i stort sett borta på banan nu, säger Gunnar Bladh som håller koll från dag till dag.

Gunnar Bladh funderar över om lika många som vanligt kommer till start. Han säger att många säkert väntar med att anmäla sig. Efteranmälning är möjlig ända fram till tävlingsdagen.

- Den här vintern har inte varit optimal för löpträning, säger han.

Det har så klart varit perfekta förhållanden för skidåkning. Men även om det är bra för allmänkonditionen så kräver löpningen sin speciella träning.

- Vaderna och låren måste vara i god form, förklarar Gunnar Bladh.

Krister Persson kommer att ta över ansvaret för Hallarydsloppet. Det här året går han bredvid Gunnar Bladh och tanken är att han ska ta över huvudansvaret nästa år. Han säger att det inte blir svårt eftersom historien är väldokumenterad och planeringen av loppen varit så bra. Det kommer nog att gå bra.

- Fast jag hoppas att jag får stöttning från Gunnar länge än, säger Krister Persson.

- Jag är ju nästan 76 år, så jag ska nog inte lova för mycket, svarar Gunnar Bladh.

Gunnar Bladh är angelägen om att loppet ska leva vidare även om han trappar ner sitt engagemang. Det drogs i?gång 1990 som ett motionslopp och en förberedelse för Göteborgsvarvet, den stora löparfesten som arrangerats i slutet av maj sedan 1980. I början så var de inte så många men det har växt varje år och förra året startade 360 löpare i de olika klasserna.

Deltagarna kommer från när och fjärran, berättar Gunnar Bladh. Förutom Kronobergare, så deltar folk från Blekinge, Halland och Skåne.

- Det är en härlig dag i Hallaryd med mycket folk i rörelse, säger Gunnar Blad.

Krister Persson har ingen renodlad löparbakgrund, han har mest ägnat sig åt fotboll. Men som infödd Hallarydsbo känner han mycket för arrangemanget. Han lovar att fortsätta så länge han får och hoppas även kunna vidareutveckla konceptet ytterligare.

- Det är viktigt att arrangemanget lever vidare. Loppet har ju blivit en tradition, även om det inte har arrangerats så jättelänge. Vi måste ta vara på alla våra traditioner, säger Krister Persson.

- Byn lever upp för en dag och det måste vi vara rädda om.

Mer om Hallarydsloppet

Arrangerades första gången 1990.

Lockade 360 deltagare förra året.

Huvudloppet är en så kallad halvmara, 21,1 kilometer.

Den bästa tiden för damer har Ida Bladh-Johansson, 1.30.50.

Den bästa tiden för herrar har Lars Hansen, 1.10.39.

Övriga klasser är: 10 kilometer, 6 kilometer och promenadklassen 3,2 kilometer.

Ungdomsklasserna är på 3,2 och 1,2 kilometer.

Daniel Johnston
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.