Kroppen är med från topp till tå

Både fötterna och hjärnan måste vara med när man dansar. Seniordansarna i Älmhult menar att alla kan vara med. Det gäller bara att anpassa övningarna efter deltagarna, säger instruktören Karin Strömberg.
Älmhult • Publicerad 1 mars 2010
Ulla Landén, Lennart Carlström och Elly Bresch pustar ut efter en dans. Det är inte bara nyttigt med seniordans utan roligt också. Foto: Daniel Johnston
Ulla Landén, Lennart Carlström och Elly Bresch pustar ut efter en dans. Det är inte bara nyttigt med seniordans utan roligt också. Foto: Daniel JohnstonFoto: 
... ersättas av ett par väl indansade skor.
... ersättas av ett par väl indansade skor.Foto: 
De rejäla vinterkängorna åker av för att i stället...
De rejäla vinterkängorna åker av för att i stället...Foto: 
Det gäller att hänga med i svängarna. I förgrunden syns Elly Bresch, Ulla Landén och Lennart Carlström och i bakgrunden dansar Göte Andersson, Asta Olsen och Carl-Axel Johansson (skymd). Foto: Daniel Johnston
Det gäller att hänga med i svängarna. I förgrunden syns Elly Bresch, Ulla Landén och Lennart Carlström och i bakgrunden dansar Göte Andersson, Asta Olsen och Carl-Axel Johansson (skymd). Foto: Daniel JohnstonFoto: 
Dansträffarna följer ett utarbetat program som är lika alla seniordanserna jorden runt.
Dansträffarna följer ett utarbetat program som är lika alla seniordanserna jorden runt.Foto: 

-?Växelsteg, häl och tå. Växelsteg, häl och tå. Växelsteg, växelsteg och sen omdansning, instruerar Karin Strömberg och hennes kollega Göte Andersson säger att det här, det är en duktig grupp.

Bara att ta sig till Folkets hus är en strapats i sig med snö och modd och februarimörker. Men faktum är att en glad samling veteraner samlats när passet drar igång strax efter sex på kvällen. Det startar lite stelbent men snart är det full aktivitet, det tar inte särskilt lång tid att komma ihåg hur turerna gick i de olika danserna.

Instruktören Karin Strömberg berättar om hur seniordans fungerar.

- Deltagarna för och följer inte i seniordans, det gör att alla kan vara med och könsfördelningen spelar ingen roll, säger hon.

Tanken är att man kan dyka upp ensam och ändå vara med. Det ska inte heller spela så stor roll i vilken fysisk kondition man är.

- Det finns rullstolsdans och sittande dans, säger Karin Strömberg och fortsätter:

-?Man måste anpassa danserna efter gruppens förmåga. Vi vet vilken kapacitet vår grupp har, vi har några som fyllt åttio och ändå kan vara med.

Men vad är det som är så bra med seniordans? Att det är en trevlig social aktivitet råder det inga tvivel om. Men istället för att fika i godan ro, så envisas gruppen med att dansa dans efter dans, alla med olika turer och steg.

-?Huvudet och benen måste vara med, säger Göte Andersson som också är instruktör.

-?Att man tränar upp koordinationen, hjärnan måste vara med för att benen ska göra det de ska, säger Karin Strömberg.

Hon och väninnan Hjördis Svantesson drog igång seniordansen i Älmhult 1995. Året innan åkte Karin Strömberg till Gysinge och gick en grundkurs. Man går ytterligare två påbyggnadskurser innan man blir ledare.

Karin Strömberg berättar att det för tillfället är tolv personer i gruppen. Några kommer till och andra faller ifrån. Hon talar om ”naturlig avgång”. Men Karin Strömberg ser gärna att de blir fler.

- Vi måste bli fler, gruppen måste bli större. Det finns vissa danser som vi inte kan göra när vi är så få, säger hon.

Karin Strömberg ser gärna att fler också kommer in som ledare, hon börjar känna sig lite sliten. Men entusiasmen för seniordans, den är helt intakt.

- Dansen aktiverar hjärnan, det är väldigt viktigt för äldre människor. Vi ser tydligt att de som är nya har svårt att hänga med i början. Men vilken skillnad det är efter bara ett par gånger.

Daniel Johnston
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.