Annons

Kvinnojouren är räddad tills vidare

Kvinnojouren Märtas framtid är räddad, åtminstone för något år framöver. Efter besked om mer pengar från Älmhult och Ljungby, kan alla tjänster vara kvar tills vidare.
Älmhult • Publicerad 12 oktober 2012

Smålandsposten har tidigare berättat att nya bidragsregler gör att kvinnojouren Märta kan tvingas att säga upp sin arbetsledare Kerstin Lenander. Det skulle innebära kraftigt minskade öppettider från dygnet runt till några få timmar om dagen.

Men efter ett möte med representanter för Älmhult och Ljungby kommuner, kan Kerstin Lenander andas ut. Båda kommunerna är intresserade av att öka sina egna bidrag till kvinnojouren från drygt tre kronor per invånare till sju.

Annons

-Det betyder att ett år framöver ska det nog inte vara några problem med finansieringen, säger Kerstin Lenander.

Själv blev hon i samband med de ändrade reglerna erbjuden en fast tjänst i Markaryds kommun. Men på torsdagen beslutade hon sig för att stanna på sitt nuvarande jobb, trots att den långsiktiga finansieringen ännu inte är helt säkrad.

– Jag chansar på att fortsätta vara anställd av jouren. Lite av ett vågspel är det, men jag måste följa mitt hjärta.

För att ytterligare trygga sin ekonomi kommer kvinnojouren att titta på möjligheter att själv dra in pengar, till exempel genom att ta betalt för föreläsningar. Men först ska det formella beslutet om större bidrag tas i Ljungby och Älmhult.

– Vi har inget beslut om detta ännu, men när vi har talat om det i nämnden har vi varit överens, säger Vidar Lundbäck (C), ordförande i socialnämnden i Älmhult, som gissar att kostnaden för Älmhults kommun kommer att öka med omkring 50 000 kronor.

-Det är inga jättesummor, men det är ju pengar det också. Å andra sidan, om vi skulle bedriva detta som en kommunal verksamhet så skulle det handla om helt andra summor.

Jonatan Göth
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons