Kyrkorådet kräver nya träd av Vägverket

Det har blåst upp en strid kring allén vid Stenbrohults kyrka. Vägverket ska hugga ner häften av träden men vill inte plantera nya. Nu protesterar kyrkorådet och överklagar.
Älmhult • Publicerad 27 mars 2010

Det är historisk mark. Linnés födelsebygd, kommunens stolthet. Till miljön kring Stenbrohults vackra kyrka hör också omgivande hagar och lövträd.

Allén längs med väg 600 som passerar kyrkan hör definitivt till det som skapar en så fin miljö kring kyrkan. Det framhåller Ingemar Johnsson, (c), andra vice ordförande i Stenbrohults kyrkoråd.

– Ja, det är ju kulturhistoria och ger en fin inramning till kyrkan, förklarar Ingemar Johnsson.

Men delar av de gamla knotiga alléträden har nu blivit så dåliga att de kan vara en trafikfara. Därför har Vägverket som ansvarar för träden sökt hos länsstyrelsen att få fälla träden. Det krävs tillstånd eftersom alléer är biotopskyddat område.

Länsstyrelsen har också gett tillstånd att fälla elva almar av totalt 20 träd i allén vid kyrkan. Men i länsstyrelsens beslut ingår inte att Vägverket ska plantera nya träd och återskapa allén.

Det här har kyrko- rådet i Stenbrohult nu reagerat starkt på och kräver i sitt överklagande till länsstyrelsen att nya träd ska planteras. Kyrkorådet stödjer sig på en egen trädvårdsplan som ett konsultföretag gjort. Där framgår, tvärt emot Vägverkets uppfattning, att det går att sätta nya träd.

Vägverket å sin sida menar att allén inte är särskilt värdefull och att det skulle vara svårt att plantera nya träd eftersom det inte finns mycket mark kvar mellan vägen och parkeringen.

Men kyrkorådets expertkonsult håller inte med utan föreslår nyplantering.

Nu blir det länsstyrelsens sak att bestämma om man ska ompröva sitt tidigare beslut.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.