L och S tar skyltfrågan till riksnivå

Liberalerna i Kronoberg vill få till en lagändring så att näringsidkare på landet kan ha skyltar längs de större vägarna. Även riksdagspolitikern Monica Haider (S) tar frågan vidare till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
– Vi ska intressera riksdagen, säger Liberalernas Gunnar Nordmark.
Älmhult • Publicerad 11 mars 2019 • Uppdaterad 13 mars 2019
Gunnar Nordmark (L).
Gunnar Nordmark (L).Foto: Lars-Goran Rydqvist

– Inom Liberalerna är vi helt överens om att detta är orimligt, säger Gunnar Nordmark, som sitter för Liberalerna i regionfullmäktige.

Nu ska partiet gå ihop inom länet och kontakta en liberal riksdagspolitiker för att i förlängningen få till en lagändring.

– Vi får gå vidare och intressera riksdagen då det ytterst är en lagstiftningsfråga.

Som Smålandsposten flera gånger skrivit om har Trafikverket genom en inventering av väg 23 tagit kontakt med Älmhults kommun. Kommunen har i sin tur kontaktat fastighetsägare som hotats med vite om skyltar längs vägen inte tagits ner. Skyltarna har först och främst brutit mot den så kallade tvåsekundersregeln: En skylt ska ta under två sekunder att läsa och därmed inte ta bort förarens fokus från vägen.

Det här är ju ytterst en trafiksäkerhetsfråga. Vad tänker du om det?

– Dels så kan man se i andra län att man inte verkar följa den här regeln. Där tillåter man skyltar som inte är tillåtna här. Sen måste vi titta på hur vi utformar skyltar i framtiden så att de kan visa vägen till näringsliv och besöksmål och ändå behålla trafiksäkerheten, säger Gunnar Nordmark.

Foto: Karl-Magnus Lundvall

Enligt Trafikverkets regler får en näringsidkare sätta upp en skylt, som följer myndighetens regler, längs nästa allmänna väg. I fallet med Langes i Virestad skulle det betyda att en skylt var placerad precis utanför butiken, vilket skulle begränsa funktionen.

– Langes vill gärna ha sin skylt på väg 23 vilket är förståeligt. Det går inte i dag. Det är en av de sakerna vi vill ta upp. Man ska också kunna ha skyltar vid angränsande, större vägar. Det här är verkligen en viktig fråga för verksamheter som ligger på landsbygden, utanför städerna.

– Nästa steg blir att samla våra riksdagsledamöter för att ställa en fråga till infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) om saken.

Även infrastrukturministerns parti, Socialdemokraterna, kommer att lyfta frågan på riksnivå.

Monica Haider (S)
Monica Haider (S)Foto: Arkiv

– Man måste kunna lösa det här på något sätt så att företag ska kunna ha skyltar längs med vägarna, säger Monica Haider (S), som sitter i riksdagen.

Hon kommer att ställa en skriftlig fråga till partikollegan Tomas Eneroth (S).

– Mina förhoppningar är att frågan ska komma på agendan. Men man får prata med ministern också om det här för att belysa problemet, säger hon.

– Frågan har varit på tapeten länge.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.