Annons

Lägenheter totalförstörda efter vattenläcka

Klockan ett på natten mot fredag sprang en vattenledning läck i ett flerfamiljshus i Diö.
Två lägenheter totalförstördes och ytterligare två blev obeboeliga.
Älmhult • Publicerad 11 februari 2012

-Det är troligen ett vattenrör uppe i krypvinden som sprungit läck. Det har runnit genom tak och allting, hela vägen ner till källaren, säger insatsledare Nicklas Öberg.

Huset innehåller totalt sex lägenheter fördelade på tre plan. Fyra av dem skadades så pass att de inte är beboeliga. De boende har fått söka sig annat uppehälle, vilket dock har löst sig, enligt hyresvärden Jan Niklasson på Smålands fastighetsbyrå.

Annons

Larmet kom klockan 01.10. När räddningstjänsten anlände hade en lägenhetsinnehavare redan hunnit stänga av inkommande vatten. Men skadorna verkar trots det ha blivit omfattande.

-Jag vaknade av att en granne knackade på dörren och sa att det forsar vatten in i lägenheten, säger Niklasson som själv bor i huset.

Senare under fredagen anlände en saneringsfirma som satte avfuktare i lägenheterna. En eller ett par av dem är dock mycket skadade, på den översta har vattnet gått in i trossbotten.

-Huset är försäkrat, men hur mycket det kommer kosta vet jag inte. Fasaden skadades på sidan mot ån och har vi otur fryser det och spricker, säger Niklasson som menar att det kommer dröja flera veckor innan de minst skadade lägenheterna blir inflyttningsklara igen.

Klockan kvart i elva igår förmiddags kom så ett nytt larm om vattenläcka. Den här gången var det Elme färgs butik på Danska vägen som fått problem – 20 centimeter vatten i källaren orsakade av ett kommunalt avlopp som satt igen.

Sedan kommunen åtgärdat stoppet kunde dock räddningstjänsten pumpa bort vattnet. Skadorna är oklara.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons