Annons

Lång lista med klagomål – lärare fortsatt avstängd

Sexistisk, opedagogisk och ofta frånvarande.
Anklagelserna är flera mot läraren i Älmhult som är avstängd från sin arbetsplats.
Älmhult • Publicerad 4 september 2014

Det är elever på den aktuella skolan som har en lång lista med klagomål mot läraren som nu varit avstängd från sitt jobb i ett par veckor.

Lärarnas riksförbund har till Smålandsposten tidigare förklarat att läraren har fackets stöd och att man anser att Älmhults kommun överreagerar och att det bara finns vaga påståenden och inga riktiga anklagelser.

Annons

Klagomålen från eleverna kom till Älmhults kommun i juni, strax före skolavslutningen. Skrivelsen till Älmhults kommun innehåller en lista med 13 olika punkter. Bakom brevet står flera elever.

– Vi ser oerhört allvarligt på detta och värnar om våra elever och tar deras synpunkter på allvar. Anklagelsen om att läraren skulle varit sexistisk i sitt beteende är särskilt allvarlig, framhåller Ingela Hjelte, personalchef, Älmhults kommun.

Enligt eleverna ska läraren ha kommit in i tjejernas omklädningsrum utan att knacka. Eleverna skriver också att ”har man urringat på sig kollar han ner i urringningen”.

Men även lärarens pedagogiska förmågor och bedömning av eleverna ifrågasätts. Eleverna skriver till exempel att läraren ofta är frånvarande på lektionerna och att han ”går iväg och förutsätter att vi ska kunna aktivera oss själva. Hur kan han bedöma om han inte ser vad vi gör?”.

Det framgår också av skrivelsen att det ska ha funnits klagomål på samma lärare tidigare. Det bekräftas av personal­chefen.

– Det finns tidigare klagomål, framför?allt av seende undervisning och bemötande.

Flera elever delade bilden av hur det varit.

Under utredningen som pågår har Älmhults kommun hittills pratat med ett tiotal elever.

Det var vid förhandlingar i slutet av augusti som det beslutades att läraren skulle stängas av i en månad för utredning av anklagelserna mot honom.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons