Linné är större än Jesus – på Wikipedia

Hur stor är Carl von ­Linné? Större än Jesus. I alla fall enligt en undersökning av 24 språkliga varianter av uppslagsverket Wikipedia.
Älmhult • Publicerad 10 juni 2014
Carl von Linné
Carl von LinnéFoto: 

– Jag har ställt mig frågan om vi överskattat Carl von Linné, sa konsulten Per Andersson när han i maj 2012 presenterade sin rapport om vad som borde ske med det Linnéinspirerade kunskapscentret på Möckelsnäs.

Jo, i Älmhult och ­Sverige känner nog de ­flesta till vem han var, Carl von Linné­ som föddes i Råshult och sedermera blev känd för sina insatser för att systematisera växter. Men hur är det i andra kulturer? I till exempel Kina finns det ju mängder av personer som är kända där men inte utanför landets gränser. Och vilka personer är kända både i sin egen kulturella kontext men även andras?

Den frågan ställde sig sex män vid olika europeiska universitet och institutioner. För att försöka finna ett svar har de utgått från 24 olika språkversioner av det web­baserade uppslagsverket Wikipedia. Artiklarna och framför allt dess länkar har sedan analyserats och rankats med två metoder. Rapporten publicerades nyligen på University of Cornells hemsida och har populariserats på ­medium.com

Kanske något ­förvånande är det Carl von Linné som placerar sig i topp när en av rankingmetoderna används, följd av Jesus. När den andra rankingmetoden används nådde­ han dock inte topp tio. Överst placerade sig Adolf Hitler och Michael Jackson.

Men det är inte bara ur ett svenskt eller globalt perspektiv som Linné är stor. Även när enbart kinesiska Wikipedia analyseras hamnar han i topp, följd av Mao Zedong. I Ryssland kommer han tvåa efter Peter den Store och i den hinduiska versionen tvåa efter Jesus.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.