Lions i Älmhult i sorg efter barnhemsbrand

Estland och Lions i Älmhult sörjer de omkomna i barnhemsbranden i staden Haapsalu. Barnhemmet byggdes upp med hjälp av pengar från Älmhultsbor.
– Det första man tänker är att det inte kan vara sant, säger Lars Nexe, Lions.
Älmhult • Publicerad 21 februari 2011
Lars Lindkvist, tidigare president i Lions club Älmhult och numer medlem i styrelsen, tyngdes av beskedet av söndagens olycka. - Det är alldeles förfärligt, säger han.
Lars Lindkvist, tidigare president i Lions club Älmhult och numer medlem i styrelsen, tyngdes av beskedet av söndagens olycka. - Det är alldeles förfärligt, säger han.Foto: Daniel Samuelsson
På söndagskvällen förstördes stora delar av barnhemmet i en brand och tio barn omkom. Barnhemmet byggdes upp med hjälp av pengar från Älmhultsbor.
På söndagskvällen förstördes stora delar av barnhemmet i en brand och tio barn omkom. Barnhemmet byggdes upp med hjälp av pengar från Älmhultsbor.Foto: Timur Nisametdinov/AP/SCANPIX
En knapp timme efter olyckan inträffade ringde det hos Lars Nexe. - Det första man tänker är att det inte kan vara sant.
En knapp timme efter olyckan inträffade ringde det hos Lars Nexe. - Det första man tänker är att det inte kan vara sant.Foto: Daniel Samuelsson

Det var under 90-talet som Lions i Älmhult med projektledare Lars Nexe började bygga upp barnhemmet i den estniska kuststaden Haapsalu. Invigningen skedde 1996. Fyra år senare sköttes driften av hemmet fullt ut av estniska myndigheter. De flesta av barnen på hemmet hade svåra funktionsnedsättningar och merparten använde rullstol. På söndagskvällen förstördes stora delar av hemmet i en brand och tio barn omkom. Två vuxna fördes till sjukhus, men fick inte livshotande skador.

En knapp timme efter olyckan inträffade ringde det hos Lars Nexe.

– Det första man tänker är att det inte kan vara sant. Det var förödande att se bilderna från de estniska tidningarna som kablades ut på söndagskvällen, säger han.

Han berättar att Älmhultsborna genom åren har skänkt omkring sju miljoner kronor till Lions olika verksamheter i Estland, omkring 4,5 till 5 miljoner har gått till barnhemmet.

– Byggnaden som sådan är rakt igenom byggd efter svensk standard. Vi gick efter svenska byggnormer, allt material kom från Sverige och den är ritat av svenska arkitekter. De tekniska sakerna har fungerat klanderfritt, säger Lars Nexe.

Även Lars Lindkvist, tidigare president i föreningen och numera medlem i styrelsen, tyngdes av beskedet av söndagens olycka.

– Det är alldeles förfärligt, säger han. En av våra medlemmar kommer inom de närmaste dagarna att åka över för att få en överblick av behoven och bilda sig en uppfattning om hur vi kan hjälpa till. I dagens läge vet vi inte hur de exakta behoven ser ut, men vi får regelbunden information av borgmästaren.

På måndagen kom också ett glädjande besked från den estniska staten, säger Lindkvist:

– De kommer att avsätta en miljon euro, strax över nio miljoner svenska kronor, till en återuppbyggnad av barnhemmet.

Om Lions i Älmhult får någon roll i det arbetet är oklart.

I Estland var det nationell sorgedag under måndagen. Premiärministern, Andrus Ansip, kallade till en extra konselj på förmiddagen där inrikesministern och ministern för sociala frågor skulle höras om detaljerna i utredningen. 27 barn har fått tillfälligt skydd i ett ungdomshem i närheten och får psykologisk hjälp.

Det har också inletts en brottsutredning för att fastställa orsaken till den tragiska branden, rapporterar Estonia Public Broadcasting.

Vid olyckstillfället fanns 37 barn och 9 vuxna i huset, rapporterade tidningen Postimees på sin webbplats, skriver TT.

Brandkåren kallades till platsen vid 13.30-tiden på söndagen, svensk tid, och fick elden under kontroll två timmar senare. Då hade en stor del av träbyggnaden kollapsat och totalförstörts. Orsaken till eldsvådan var tidigt på söndagskvällen fortfarande oklar.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.