Annons

Lösa hundar bet ihjäl tax

Under söndagseftermiddagen blev en man och hans hund anfallna av två lösa hundar. Den överfallna taxen avled senare av skadorna.
Ärendet utreds av polis, men det är inte säkert att det är brottsligt.
Älmhult • Publicerad 13 november 2017
Attacken inträffade i korsningen Drivågatan/ Västra ringvägen.
Attacken inträffade i korsningen Drivågatan/ Västra ringvägen.Foto: Peter Ottosson

Sven Svensson närmade sig slutet på sin promenad när två lösa hundar sprang upp bakom honom i korsningen Drivågatan/ Västra ringvägen och anföll hans tax. Hundarna, amstaff enligt anmälaren, var själva och hade inte ägaren med sig.

– Jag lyfter upp henne, och de sliter ner mig och hunden, så vi trillar ner på marken. Hon skrek, de bet henne både fram och bak, säger Sven Svensson.

Annons

Hunden avled senare av skadorna. Även Sven Svensson blev skadad, dock inte allvarligt.

En person ur allmänheten ingrep och de två hundarna blev inlåsta i ett garage tills ägaren kunde komma och hämta dem. Polis larmades till platsen.

Nu ska ärendet utredas, men det är inte automatiskt brottsligt.

– Första gången en hund biter en annan hund är det inget brott, säger polisens förundersökningsledare Jakob Lexell.

Det som däremot kan vara brottsligt är ifall det finns ett föreläggande, exempelvis ett tvång om att hunden ska ha koppel, munkorg eller liknande, och ägaren har brutit mot det föreläggandet. Det är det som polisen ska undersöka i första hand. Finns det ingen föreläggande ska man istället utreda ifall ett föreläggande bör utfärdas. Sker upprepade attacker kan det bli tal om djurförbud.

Biter en hund en människa kan det vara vållande till kroppsskada, men då krävs det att skadorna är relativt allvarliga.

– Det måste till sjukhusvård, att man får sy ett sår eller ta stelkrampssprutor eller liknande, säger Lexell och uttalar sig generellt.

Peter OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons