Medicinförväxling blir Lex Maria-anmäld

Vårdpersonal på ett boende i Älmhult förväxlade mediciner under två dygn. Händelsen riskerade att medföra allvarlig skada för två patienter och är nu Lex Maria-anmäld.
Älmhult • Publicerad 6 juli 2010

Incidenten utspelade sig på ett särskilt boende i Älmhults kommun i början av maj. När delegerad personal skulle fylla på medicinskåpen förväxlades läkemedelspåsarna och två kvinnliga patienter fick varandras medicin.

Men ingen i personalen var tillräckligt uppmärksam och kunde inte åtgärda missödet förrän två dygn senare.

Då hade redan den ena patienten fått ett antidepressivt läkemedel, något som patientjournalen upplyste om att patienten inte alls tål. Dessutom fick kvinnan en tablett med blodförtunnande medicin, trots att hon sedan tidigare haft stor risk för blödningar. Enligt en Lex Maria-anmälan blev kvinnan extremt trött och orkeslös.

Lex Maria är en regel som innebär att händelser där patienter drabbas av skada eller utsätts för allvarliga risker ska anmälas till Socialstyrelsen för utredning. Patienternas anhöriga har också blivit informerade om händelsen.

John Sahlin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.